2010. szeptember 14.

Gombapástétom

Hónapok óta szeretném elkészíteni ezt a gombapástétomot, csak valahogy mindig elmaradt. Hétvégén szép őzlábgombát vettem, így nekifogtam ennek a különleges szendvicskrém elkészítésének. Bármilyen zamatos erdei gombából készíthetjük. Most csak egy kisebb adaggal próbálkoztam, de nagyon ízlett a végeredmény, valószínű más gombákból is ki fogom próbálni. (Aki picit nagyobb adagot szeretne készíteni, duplázza meg a megadott mennyiségeket.) Az ötlet Gianni konyhájából származik:)
Hozzávalók: 15-20 dkg erdei gomba, 10 dkg vaj, 1 kisebb hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb csokor petrezselyemzöld apróra vágva, kevés reszelt citromhéj, 1 teáskanál frissen facsart citromlé, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A megtisztított, felaprított gombát megmossuk, leforrázzuk, majd lecsöpögtetjük. A megtisztított hagymát és fokhagymát felaprítjuk. A gombát 2 dkg vajon a hagymákkal, az aprított petrezselyemmel, a citromlével és citromhéjjal megfőzzük. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor a gomba megfőtt és levét elfőtte, összeturmixoljuk. A maradék vajat egy kisebb fazékban olvasszuk fel, adjuk hozzá a gombapépet és folyamatosan kevergessük amíg a vaj át nem veszi a gomba színét (2-4 perc). Vegyük le a lángról, kicsit hagyjuk hűlni, majd egy üvegbe vagy egy kisebb tálba öntsük át a még folyékony pástétomot, fedjük le és hűtőben hagyjuk megdermedni. A kész gombapástétomot pirítósra kenve, zöldségekkel vagy tojással tálalva kínálhatjuk.

10 megjegyzés:

  1. De finom lehet! Egy szeletkét még most is megennék belőle!

    VálaszTörlés
  2. De jó, nagyon finom. Mit nem adnék egy szeletért

    VálaszTörlés
  3. Nagyon izletes lehet!ki fogom pròbàlni!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Kiskukta!:) Próbáld ki;)

    Köszi Bianka! Na mit???;)

    Anikó!Igen, ízletes, egyszerűen elkészíthető.Remélem tetszeni fog!

    VálaszTörlés
  5. Rabja lettem a bejegyzéseidnek Tündér! Irgumburgum. Jelenleg itt több időt töltök, mint a sajátomon. :-p
    Ez is nagyon tetszik. Különösen jó, hogy a hétvégén megyünk haza és édesanyáék felfedeztek egy nagy őzlábmezőt. Már alig várom, hogy kipróbáljuk ezt is!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Eszter! Ennek én csak örülni tudok;)Várlak máskor is! Remélem ízleni fog a pástétom!

    VálaszTörlés
  7. Szia Tündér!
    Elkészült a pástétom! Rengeteg gombánk van még mindig - bár már kicsit a végét járja a szezon. Így is nagy kosárnyi zsákmánnyal tértünk még haza. Elkészítettük ezt a pástétomot, isteni lett! Ez ugyan olyan közhelyes szó, de nem tudok most jobbat. :-)
    Köszönjük a receptet!

    VálaszTörlés
  8. Köszi Eszter (itt is)!! Tényleg örülök, hogy ilyen sikere volt és elnyerte tetszéseteket!
    (Ó, és az "isteni" nekem tökéletesen megfelel;)

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!Sajnos ebben a hazánk "ÚJ SZOKÁSAI" idején nagy ötletet meríthettem pl. e receptből !Hálásan köszönöm!Jövök máskor is és minden Barátomnak elküldöm a honlap címét!
    Szeretet Postafiók vezető : szuksegetszenvedogyermekekert@freemail.hu

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails