2010. szeptember 11.

Körtés-krémsajtos omlós pite

Ennek rusztikus formájú, omlós pitének a tésztája krémsajtos, tejfölös alapon gyümölcsöket rejt magában. Most körtével készítettem, de ízlés szerint, bármilyen gyümölccsel megtölthetjük a pitét. A friss gyümölcsök helyett télen használhatunk szilva, barack, körtebefőttet is. A krémsajtos réteget csöpögtetett tejfölből és krémsajtból is elkészíthetjük, de használhatunk mascarpone sajtot is. A receptben a tejfölös, krémsajtos változat szerepel.
A pite a Kifőztük 2. számában jelent meg, "Gyümölcsös rusztikus pite" néven. Az újság ingyenesen letölthető a http://www.kifoztuk.hu/ oldalról.

Hozzávalók: A tésztához 20 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 db tojás, 4 dkg cukor, csipet só, 1 kisebb citrom reszelt héja, 1 evőkanál víz. A töltelékhez 2,2 dl tejföl, 5 dkg krémsajt (a tejföl és krémsajt 20-25 dkg mascarpone sajttal is helyettesíthető), 30 dkg körte (kb. 5 db) vagy más gyümölcs, 4 dkg porcukor, 2 dkg vaj, 1 kávéskanál fahéj,1 csomag vagy 1 evőkanál házi vaníliás cukor, 8 dkg darált dió, 6 evőkanál fekete ribizli lekvár. A tészta kenéséhez 1 tojás, a szóráshoz 2 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál szeletelt mandula.

Elkészítés: A szobahőmérsékletű tejfölt egy vékony, ritka szövésű anyaggal bélelt, magasabb tálra helyezett szűrőbe öntjük és 3-4 órán keresztül, de legjobb, ha egy éjszakán keresztül csöpögtetjük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük. A meghámozott körte magházát eltávolítjuk, nagyobb darabokra vágjuk és vajon cukorral és vaníliás cukorral karamellizáljuk, majd összekeverjük a dióval. A lecsöpögtetett tejfölt, a krémsajttal, a porcukorral és 4 evőkanál lekvárral jól elkeverjük. A lehűtött tésztát 28 cm átmérőjű kör alakú lappá nyújtjuk. (Tipp: egy lábos, vagy tortasütő forma segítségével szabályos kör alakú lappot vághatunk a tésztából.) A tésztalapot egy sütőpapírral bélelt nagy tepsire fektetjük, vagy egy kivajazott piteformába tesszük. A krémsajtos keveréket a tészta közepére kenjük úgy, hogy 5-6 cm széles peremet hagyjunk. A krémre kenjük a diós-körtés keveréket, majd a maradék lekvárból kis halmokat teszünk a gyümölcsre. Végül a tészta szélét felhajtjuk a gyümölcsös keverékre. Megkenjük a tésztát felvert tojással és megszórjuk kristálycukorral, a töltelékes részét szeletelt mandulával. 200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk. (Tipp: a tészta nagyon omlós, melegen könnyen repedhet, ezért ha melegen szeretnénk kínálni, mutatósabb, ha piteformában, vagy egy kerek lapos formában sütjük, abban tálalni is tudjuk.)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandozó! Remekül néz ki és ha az ízeket is hozzáképzelem, legszívesebben azonnal kipróbálnám!

    VálaszTörlés
  2. Oké, ez gyönyörű! De tényleg.
    Biztosan teszek vele egy próbát valamikor.
    Köszönöm az élményt Tündér!

    VálaszTörlés
  3. Köszi Bianka!

    Melinda!
    Próbáld ki! A tortáidhoz képest egyszerűen elkészíthető;)

    Ó, köszi Eszter!:) Próbáld ki! Én élveztem ezt a tészta hajtogatást. És ízre...igazán omlós...finom..

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails