2010. szeptember 21.

Savanyú nyelvleves burgonyagombóccal

Eredetileg savanyú nyelvmártást szerettem volna készíteni, amelyhez a nyelvet ugyan úgy, mint az abált nyelvnél, meg kell főzni. A nyelv főzőlevét viszont sajnáltam volna kiönteni, így menet közben módosult az étel, és kitaláltam ezt a savanyú nyelvlevest, amelyet burgonyagombóccal gazdagítottam. Aki szereti a nyelvet bátran próbálja ki ezt a levest, egyszerű, laktató és finom. A nyelv abálása kicsit hosszabb ideig tart, de ha előre elkészítjük, maga a leves főzése már nem olyan hosszú idő.

Hozzávalók: Az abáláshoz 3 db disznónyelv, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 teáskanál szemes fekete bors vagy borskeverék, só, 1 db csilipaprika vagy más csípős paprika. A leveshez 1 db közepes hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál zsír, 1 babérlevél, 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika, 1 evőkanál liszt, só, bors, egy csokor petrezselyemzöld aprítva, kb. 10 dkg házi füstölt kolbász, ecet ízlés szerint, tejföl a tálaláshoz. A burgonyagombóchoz 15 dkg burgonya, kb. 8-10 dkg liszt, 1kisebb tojás, 1 teáskanál búzadara, 1 kávéskanál só.

Elkészítés: A megmosott disznónyelveket egy közepes fazékba tesszük és felöntjük legalább annyi vízzel, hogy két-három ujjnyival a nyelveket ellepje. Feltesszük főni, amikor forrni kezd, takarék lángra vesszük a tüzet és a nyelvhez adjuk a babérlevelet, hagymát, fokhagymát, sót, borsot és addig főzzük (1,5-2-2,5 órát is igénybe vehet) amíg a nyelvek megpuhulnak. A főzőlében hagyjuk hűlni. Amikor kihűltek a nyelvek (vagy akár langyosan), kivesszük a főzőléből (abalé), lecsöpögtetjük, a szükséges hártyaszerű részeket eltávolítjuk. A főtt nyelveket vékonyan (2-3 mm) felszeleteljük, a nagyobb szeleteket még keresztben is elvághatjuk. Közben a gombóchoz a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Még melegen áttörjük a főtt burgonyát, hozzáadjuk a sót, a tojást, a lisztet, a búzadarát és jól összegyúrjuk a tésztát, majd kisebb diónyi gombócokat gömbölyítünk belőle. A leveshez a megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk és a zsíron elkezdjük dinsztelni, hozzákeverjük a lisztet és végül az őrölt pirospaprikát is (vagyis egy hagymás-paprikás rántást készítünk). Néhány keverés után felöntjük kb. 2-3 dl hidegvízzel, majd a nyelv főzőlevével (kb.: 1-1,5 liternyi mennyiséggel). A leveshez adjuk a szeletelt nyelvet, a babérlevelet, a zúzott fokhagymát, a füstölt kolbászt (tehetjük egyben is, de karikára szeletelve is) és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ha szükséges. Így főzzük a levest kb. 15-20 percig, majd beletesszük a burgonyagombócokat és további 15-20 percig főzzük. Ennyi idő alatt a gombócok is megfőnek, az ízek összeérnek. A kész levest ízlés szerint ecettel ízesítjük, majd tálaláskor aprított petrezselyemmel megszórjuk és tejföllel kínáljuk.

8 megjegyzés:

  1. De jó! Levesben még nem ettem. Tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Köszi Ildy! Úgy látom nem csak a csillagjegyünk azonos;)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a receptet, ezt direkt a kedvemre találtad ki! :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta, de maradok a burgonyagombócnál :)))

    VálaszTörlés
  5. http://ildygastro.blogspot.com/2010/09/en-is-kaptam.html

    VálaszTörlés
  6. Jókaja!
    Örülök, hogy elnyerte tetszésedet!Remélem hamarosan ott gőzölög a tányérodban;)

    Köszi Bianka! Hát, ezt a levest tényleg csak azok próbálják ki, akik szeretik a nyelvet.

    Köszi Ildy, hogy rám is gondoltál:)

    VálaszTörlés
  7. Szia Tündér! Van egy üzenetem a számodra! Üdv, Juci
    http://nempiskota.blogspot.com/2010/09/dijat-kaptam-gyooo.html

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails