2010. szeptember 6.

Szardellás-hagymás lepény "Pissaladiére"

A kenyérsütésből maradt nyers tésztának a hasznosítására az idők folyamán világszerte jobbnál jobb ételek születtek. Attól függően, hogy hol készítik, és mi kerül a tésztára – a teljesség igénye nélkül – hívhatják: töki pomposnak, langallónak, kenyérlángosnak, pizzának, tarte flambée-nek, pfannkuchen-nek vagy akár pissaladiére-nek. A pissaladiére karamellizált hagymával, szardellával és fekete olajbogyóval gazdagon megrakott lepény, amelyet francia pizzának is hívnak. Ez az elnevezés is utal eredetére, hiszen olasz közvetítéssel került francia földre az 1300-as évek elején, a pápák avignoni fogságának idején. Avignonban „marasztalt” V. Kelemen pápának római szakácsa készítette vigaszul a hagymás lepényt. Ezt a lepényt Franciaország déli részén, Provance közelében a mai napig készítik. Az olajbogyós, szardellás ízesítés és jellegzetes négyzetrácsos díszítés a franciáknak köszönhető.
A recept a Kifőztük 6. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Hozzávalók: 1 kg hagyma, 5 dkg vaj, 5 evőkanál olívaolaj, 1,5 evőkanál szárított kakukkfű, 1 kis üveg szardella (9 dkg-os), 20 db magozott fekete olajbogyó (1 kisebb üvegnyi, 14 dkg-os). A tésztához: 25 dkg liszt, 1,5 dl langyos víz, 1,5 dkg élesztő, 4 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál só. Továbbá: kevés olívaolaj a tepsi kenéséhez, friss kakukkfű a díszítéshez.

Elkészítés: A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 6-8 perc pihentetés után hozzákeverjük az olajat, jól bedagasztjuk a tésztát és 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tésztára valót. A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, és a felforrósított vaj és olívaolaj keverékén 1 evőkanál kakukkfűvel, fedő alatt 30-40 percig krémesre pároljuk. (Sózni nem szükséges, mert a szardella és az olajbogyó elég sós.) Egy 40X29 cm nagyságú, alacsony falú tepsit vékonyan kiolajozunk, a megkelt tésztát egyenletesen elosztjuk benne. A tésztára simítjuk a krémes hagymát. A szardellából vékony csíkokat vágunk, amelyeket rács alakzatban a hagymára fektetünk. A négyzetek közepére egy-egy olajbogyót fektetünk. Megszórjuk a maradék kakukkfűvel. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Friss kakukkfűvel megszórhatjuk. Négyzet alakúra szeleteljük, melegen kínáljuk, de hidegen is fogyasztható.

3 megjegyzés:

  1. Húú, ennél szeb és jobb sör/borkorcsolyát el sem tudok képzelni!

    VálaszTörlés
  2. Hű-ha ez isteni lehet, nagyon guszta

    VálaszTörlés
  3. Kedves "sl" ezzel én is így vagyok. Ráadásul az elkészítése is külön öröm volt számomra:)Jó volt vele foglalatoskodni.

    Köszi Bianka!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails