2010. szeptember 28.

Almás-habos kocka

Családi és baráti körben is igen szép számú hódolótáborral rendelkezik ez a remek sütemény. Hosszú évek óta készítem, különösen őszi vagy téli vasárnapi süteményként. Alapja egy kevert tészta, amelyre a párolt alma kerül, majd a mandulával megszórt tojásfehérje habkorona zárja a rétegeket. Langyosan és hidegen is igazán finom. Csak javasolni tudom a kipróbálását.
Hozzávalók: A tésztához 28 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál tej. A töltelékhez 1,3-1,5 kg alma, 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, 1 citrom reszelt héja (elhagyható). A habsipkához 4 tojás fehérje, 20 dkg cukor, 5 dkg szeletelt mandula vagy dió vagy mogyoró.
Elkészítés: Először az almát meghámozzuk, lereszeljük és a cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal fedő alatt megpároljuk. A párolás vége felé a fedőt vegyük le, hogy az alma leve el tudjon párologni. A tésztához a vajat a cukorral, a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a vajas keverékhez adjuk a tejjel együtt, majd jól kikeverjük. Egy közepes méretű (20x30 cm) tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tésztamasszánkat rákenjük és elegyengetjük. (Nem kell megijedni, a tészta nem túl lágy és kissé ragadós is, de spatulával vagy akár kanállal a tepsibe lehet kenni. Sülés közben szépen, egyenletesen fel fog emelkedni.) A tésztára simítjuk a párolt almát és 180 fokon addig sütjük, amíg a tészta át nem sül (kb. 20-25 perc). Tűpróbával ellenőrizzük. A tojások fehérjét a cukorral habbá verjük, az elősütött almás tésztára kenjük és megszórjuk szeletelt mandulával. 2-3 percig 180 fokon sütjük tovább a süteményt, ekkor kap egy kis kérget a hab. Ezt követően levesszük 140-150 fokra a hőfokot és addig sütjük, illetve szárítjuk így a süteményt, amíg a hab át nem sül (20-25 perc). Felül egy keményebb réteg legyen, alul puhább legyen a hab. (Ezt igazából az ujjainkkal tudjuk a legjobban megtapogatni, természetesen ügyelve arra, hogy nehogy megégessük a kezünket.) Miután megsült a habos-almás kocka, 10-15 perc pihentetés után szeletelhetjük is és fogyasztható.

11 megjegyzés:

  1. Szia!
    gyonyoru ez a torta ès ki tudja milyen finom !!
    Le lesz màsolva a recept!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Anikó! Aztán ne csak recept másolás, hanem sütés is legyen:))))

    VálaszTörlés
  3. Tökéletes! Imádom ezt a sütit!! :)

    VálaszTörlés
  4. Lenne egy megjegyzésem: az égetett tészta nem pont attól égetett, hogy a tűzön főzzük a vajat, vizet, lisztet? Mert ez a tészta szerintem egy sima kevert tészta. Ami nagyon jól néz ki, és kár hogy nem az én tányéramon van.:)
    Ancsa

    VálaszTörlés
  5. Köszi Thrini!

    Köszönöm Ildy!

    Kedves Ancsa! Egy süteményes könyv sorolta ezeket a tésztákat az égetett tészták közé, gondolom azért mert az állaga leginkább arra hasonlit, nem a kevert tésztához, vagy a linzerhez, vagy piskótához. Én a könyvre hagyatkoztam, de lehet Te tudod jól....

    VálaszTörlés
  6. ÁÁÁ megörülök érte. Nagyon guszta

    VálaszTörlés
  7. Csini! Úgyis tele vagyunk almával... :))
    Ancsával értek egyet, én is a kevert tésztákhoz sorolnám, ránézésre (kinézetre) is, úgyhogy tesztelnem kell. :)

    VálaszTörlés
  8. Köszi Bianka!

    Köszi Csipet! Ám legyen, átírom kevert tésztára, nehogy valakit megtévesszen.

    VálaszTörlés
  9. Ezt mindenképp kipróbálom, nagyon guszta!:-))
    Szeretjük a tojáshabos sütiket, almásat még nem kóstoltam.

    VálaszTörlés
  10. Köszi Andi! Remélem ízleni fog!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails