2010. szeptember 6.

Sültpaprika-krémleves

Magyarországtól délre, délkeletre fekvő több ország konyhájában is megtalálható az egészben sült vastaghúsú paprika felhasználása. Többféle saláta, krém (pl.: zakuszka, ajvar), leves készíthető belőle. Az országhatár mentén, az egymás közelében élő népek nem csak nyelvükben, dalaikban, hanem étkezési szokásaikban, konyhaművészetükben is hatnak egymásra. Ennek az egymásra hatásnak, és a fenti országokban tett utazásoknak köszönhetően a magyar konyhákban is gyakran készítenek egészben sült paprikát, amely többféleképpen felhasználható. A paprikát kinti grillsütőn, grillserpenyőben vagy akár sütőben is megsüthető. Jellemzően vastag húsú pirospaprikát használnak sütésre, de változatosabbá téve az elkészítendő ételt, más színű paprika is süthető.
Sültpaprikából nem csak salátát, különféle krémeket, hanem finom, üdítő levest is készíthetünk. Hidegen, melegen egyaránt fogyaszthatjuk.
A recept a Kifőztük 6. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.


Hozzávalók: 4 db piros vastaghúsú paprika, 2 db közepes hagyma, 4 db közepes burgonya, 1 liter húsleves vagy zöldségleves, 5 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 ágacska kakukkfű, só és bors, ízlés szerint, 4 evőkanál tejföl.

Elkészítés: A paprikákat grillserpenyőben addig sütjük, míg minden oldala fekete lesz. Ezt követően csomagoljuk alufóliába 10 percig, így könnyen eltávolíthatjuk a sült paprikahéjakat. A megtisztított sültpaprikáknak távolítsuk el a magjait és az ereit is, majd kisebb darabokra szeleteljük fel. A megtisztított hagymát és burgonyát kockákra szeleteljük, majd olívaolajon a kakukkfű ággal együtt elkezdjük dinsztelni. (A hagymát és a burgonyakockákat együtt feltehetjük dinsztelni, nem szükséges külön.) 5-6 perc dinsztelés után hozzáadjuk a szeletelt sültpaprikát és további 8-10 percig dinszteljük, majd felöntjük húslevessel és 20 percig főzzük a levest. Tűzről levéve kivesszük a kakukkfű ágat, hozzákeverjük a tejfölt és botmixer segítségével turmixoljuk a levest. Ezt követően még egyszer melegítjük, de nem forraljuk a krémlevest. Tálalhatjuk tejföllel, pirított zsemlekockával, pirított mandulával, friss kakukkfűvel. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails