2010. szeptember 7.

Szilvás gombóc

A szilvás gombócot szerettem gyerekkoromban, de nem tartozott az első számú kedvenceim közé. Ma már előkelőbb helyen szerepel, de így is ritkán készítem, pedig szeretek vele foglalatoskodni is. A kimagozott szilvába fahéjas kristálycukrot teszek. A gombóc tésztájához van olyan alkalom, hogy héjában főzöm a burgonyát, de jelen esetben meghámozva, felkockázva készült. A szilvás gombóc tésztájából mindig készítek nudlit is, apukám nagyon szereti:)
Hozzávalók: A tésztához 50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 1-1,5 evőkanál búzadara, 1 tojás, 1 evőkanál zsír, csipet só. 20-25 db magozott szilva, 12-15 dkg kristálycukor, 1-2 teáskanál őrölt fahéj. A pirított zsemlemorzsához 10-15 vőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál zsír vagy 3-4 evőkanál olaj. A szóráshoz porcukor.
Elkészítés: A tésztához a meghámozott és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és még melegen összetörjük. A burgonyához adjuk a lisztet, a búzadarát, a sót ,a tojást, a zsírt és jól összegyúrjuk. Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 8x8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. A kimagozott szilvák belsejébe kiskanál segítségével fahéjas cukrot töltünk és a tészták közepére helyezzük őket. A négyszögek sarkait összecsippentjük és két lisztes tenyerünk között gombócokat formálunk belőlük. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk, amikor lobog beletesszük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek víz tetejére. Ekkor hagyjuk még egyet forrni. Amíg a gombócok főnek, a felforrósított zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt, lecsöpögtetett gombócokat a pirított zsemlemorzsára szedjük és meghempergetjük benne. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp: A tészta egy részéből nudlit is sodorhatunk. A kinyújtott tészta egy részét ujjnyi szélességű csíkokra szeleteljük,majd abból 5-6 cm nagyságú darabokat vágunk és henger alakúra sodorjuk. Forró sós vízben kifőzzük, és ízlés szerint pirított zsemlemorzsába hempergetve,lekvárra vagy mákkal megszórva kínálhatjuk

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták! A fotók alapján meg is kívántam... Jó lenne már nekem is mákos nudlit csinálni, itt az ideje! Talán hétvégén nekiállok.

    VálaszTörlés
  2. Ez maga a mennyország, imádom. Degeszre tudom enni magam belőle

    VálaszTörlés
  3. Köszi Zizi! Hát akkor hajrá;)

    :)Bianka! Láttam nálad is készült:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails