2010. szeptember 20.

Szőlős pite

Pitét nem csak a megszokott töltelékekkel (pl.:meggyes, almás, túrós), hanem az ősz meghatározó gyümölcsével, szőlővel is készíthetünk. A szőlős pite tésztája egy linzeres jellegű tészta, amely frissen még ropogós, később – a tölteléknek köszönhetően – omlós és puha lesz. Aki egyszer megkóstolja, könnyen a rabjává válhat....

A recept a Kifőztük 7. számában jelent meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Hozzávalók: A tésztához 30 dkg liszt + amennyit még felvesz a gyúrásnál és a nyújtásnál, 12 dkg zsír vagy 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás, 1 teáskanál sütőpor, ½ kávéskanál só. A töltelékhez 40 dkg csemegeszőlő (kék és fehér vegyesen), 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál keményítő, a tészta szórásához 4 evőkanál zsemlemorzsa, a tészta kenéséhez 1 kisebb felvert tojás, a pite szórásához porcukor.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A szőlőt megmossuk, lecsöpögtetjük, majd leszemezzük. A nagyobb szőlőszemeket félbevágjuk és eltávolítjuk a magjukat A kisebb szemeket hagyhatjuk egészben. Az előkészített szőlőszemeket megszórjuk cukorral, vaníliás cukorral, őrölt fahéjjal, keményítővel és jól elkeverjük.(A tölteléket ne hagyjuk sokáig állni, mert sok levet ereszthet.) A tésztát kettéosztjuk, cipókat formázunk belőlük, amelyeket jól lisztezett felületen 22x33 cm-es lapokká nyújtjuk. Az egyik tésztalapot egy közepes, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy legyen egy kis pereme. A tésztát megszórjuk zsemlemorzsával, ráöntjük a szőlős tölteléket, elegyengetjük és a másik kinyújtott tésztalapot ráfektetjük. A pite tetejét villával megszurkáljuk, majd felvert tojással megkenjük. 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. A kész pitét legalább 30 percet pihentessük, ezt követően szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

11 megjegyzés:

  1. A magozás nagyon hálátlan tevékenység...
    Istenien néz ki a süti. Imádom az ilyen jellegű lepényeket.

    VálaszTörlés
  2. ;) Köszi Elif!!

    Köszönöm Thrini! Késsel magoztam....félbevágtam a nagyobb szemeket, és a kés hegyével kiszedtem a magokat, kb. 10-15 perc pepecselés...hát az alma hámozás és reszelés is eltart eddig;)

    VálaszTörlés
  3. Szuper lett, tényleg! És nagyon jól mutat azon a rusztikus tányéron a szép szőlőfürttel. Klassz fotó!

    VálaszTörlés
  4. Ó,köszönöm szépen Ildy!

    Köszi Bianka! Mi is nyeltük;):)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép! Ezt el fogom készíteni a vasárnapi ebédhez, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  6. Én kihagynám a keményítőt. Mit gondolsz?

    VálaszTörlés
  7. Kedves Anita! Örülök, hogy tetszik a szőlős pite. A keményítőnek funkciója van, összefogja szőlőt és a levét, különben a tészta sokkal jobban elázik (másnapra, már ha marad így is kicsit puhul a tészta)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm. Majd beszámolok róla, hogy sikerült. :)

    VálaszTörlés
  9. Én megcsináltam és nagyon finom :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails