2010. február 11.

Zelleres, pfefferónis sütőtök krémleves

Sokan sokféleképpen készítettek sütőtök krémlevest. Most egy zelleres, feferónis változatot főztem. Ma már leginkább a sonka sütőtököt lehet a boltokban kapni. Ebből készült a leves is. Kisebb mérete, vékonyabb húsa miatt is könnyebben kezelhető. Piacon azért találkozhatunk - a gyermekkoromat is idéző - hatalmas sütőtökkel, a bundolával:) Némelyik olyan nagyra megnőtt, hogy egy ember nehezen birkózott meg vele. A bundola vastagabb húsú, rostosabb szerkezetű volt. Jellemzően sütőben megsütve, esetleg kicsit megcukrozva, lekvárral (hecsedlivel, szilvával) megkenve fogyasztottuk...A leves így készült:

Hozzávalók: 1 db kisebb sonka sütőtök, 1 db kisebb zeller, 6-8 dkg vaj/margarin, 2-3 szárított feferóni paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, kb. 1-1,3 liter leves, 1-2 dl tejszín, 1-2 evőkanál barnacukor, só, frissen őrölt bors, 1 ágacska kakukkfű, 1-2 evőkanál liszt, kéksajt a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés: A sütőtököt hosszában félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk, meghámozzuk és felkockázzuk. A zellert is megpucoljuk és felkockázzuk és a tökkel együtt a vajon elkezdjük sütni. Hozzá adjuk a feldarabolt pfefferóni paprikát (a magja ne nagyon kerüljön bele), a kakukkfű leveleket, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Párolás közben hozzá adjuk a cukrot és sózzuk. Amikor megpuhult a tök és a zeller, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük a tejszínnel és a leves felével. Hozzá adjuk a zúzott fokhagymát és összeturmixoljuk, majd felöntjük a maradék levessel és összemelegítjük, de nem forraljuk. Kéksajttal, pirított kenyérkockával kínálhatjuk.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails