2010. február 7.

Pithiviers

Ismét egy nagyszerű francia süteményén. Pithiviers (ejtsd: pitivié) nem más, mint francia Pithivier járásból származó mandulás, leveles tésztás finomság. Készíthetjük bolti leveles tésztából is, bár én most saját készítésűt használtam, de még így is egyszerűen elkészíthetjük, ha betartjuk a Pithivier készítés szabályait. (Most nem térek ki a leveles tészta készítésére, csak megemlítem, hogy 25 dkg margarin, 25 dkg liszt + amennyit a készítésnél felvesz,1,2 dl boros víz az összetevője. Bevallom mandula helyett most mogyorót használtam, lustasági okokból, mivel volt kellő menyiségü mogyoró darálva:) A recept az "egy falat Franciaország" című szakácskönyvből származik.
Hozzávalók: kb. 60 dkg levelestészta, a töltelékhez 14 dkg vaj, 13 dkg kristálycukor, 2 db tojás, 2 evőkanál rum, 1 narancs reszelt héja, 14 dkg őrölt mandula (vagy mogyoró) 1 evőkanál liszt. A tészta kenéséhez 1 kisebb tojás, a szóráshoz porcukor.
Elkészítés: A töltelékhez a szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a cukorral hozzá adjuk a tojásokat, a rumot, a reszelt narancshéjat. Jól összekeverjük, majd bele forgatjuk az őrölt mandulát/mogyorót és a lisztet. Amíg a tésztát előkészítjük, hűtőbe tesszük a tölteléket. A tésztát két felé osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 28 cm átmérőjű kört ki tudjunk vágni belőle. Könnyen kivághatjuk a kört, ha egy 28 cm átmérőjű tortasütő formát a tésztára helyezünk, és derelyevágóval körbevágjuk a forma mellett. Ekkor a kör alakú lapunkat egy sürőpapírral bélelt nagyobb tepsire fektetjük. A tészta közepére kenjük a tölteléket úgy, hogy a tészta szélén körben 2 cm-es peremet üresen hagyunk. Ezt követően kinyújtjuk a másik tésztát, és az előzőek szerint kivágjuk a másik kör alakú lapot is. Egy vékony pengéjű kés segítségével (a képen látható) rozetta mintát karcoljuk a tésztába úgy, hogy nehogy átvágjuk a tésztát. Az alsó lap üresen hagyott peremét megkenjük tojással, ráfektetjük a rozetta mintás lapot, úgy hogy teljesen egymáshoz illeszkedjenek. Ekkor a Pithivierst 1-2 órára, de legjobb ha egy éjszakára, hűtőbe, vagy hűvös helyre tesszük. A sütéshez 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A tészta tetejét megkenjük felvert tojással úgy, hogy az oldalára ne csorogjon le, mert akkor nem tud szépen megemelkedni. 25-30 percig sütjük, amíg szépen feljön a tészta és aranybarnásra nem sül. Hűtjük, porcukorral megszórva, szeletekre vágva kínáljuk.

7 megjegyzés:

  1. Huh, de gyönyörűséges lett... Tátom a számat, ahogy azt kell!

    VálaszTörlés
  2. Tündér, ez gyönyörűűűű! és tetejébe még biztosan nagyon finom is lehet:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép! Nem is hallottam még ilyen sütiről!

    VálaszTörlés
  4. Chef Viki köszönöm!

    Köszi Kata! Nagyon ízlett mindenkinek...

    Köszönöm Lúdanyó! Már régóta szemeztem vele, és most a leveles tészta készítése is kedvemre volt. Úgy tudom, hogy tipikusan vízkeresztkor készítik. Nem emlékszem hol olvastam..remélem nem álmodtam..:)

    VálaszTörlés
  5. Anyám. Ez milyen iszonyat finom lehet, te jóóóóóóóóó ég!:)

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails