2010. február 17.

Kakukkfüves, vajban sült sütőtök

A kakukkfüves, vajban sült sütőtökkel gazdagíthatjuk a húsokhoz kínált köreteket, de önálló ételként is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók: 4 adaghoz 1 db közepes sonka sütőtök, 10 dkg vaj, 2-3 ágacska kakukkfű, 6-8 szelet bacon szalonna csíkokra vágva, 2 db pfefferóni paprika, só, frissen őrölt bors, 1 dl pezsgő, vagy fehérbor (édes).
Elkészítés: A sütőtököt hosszában félbe vágjuk, magját eltávolítjuk, meghámozzuk, majd ismét hosszában elfelezzük és végül keresztben 1 cm széles szeletekre vágjuk. A vajat - egy akkora edényben, hogy a sütőtök elférjen benne - felolvasztjuk, és kisütjük benne a szalonna csíkokat. A pörcöt kivesszük. A sütőtök szeleteket a vajon elkezdjük sütni, meghintjük a felszeletelt pfefferóni paprikával. A kakukkfű ágakról lehúzzuk a leveleket és kétharmad részét a sütőtökre szórjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A sütőtök szeleteket sütés közben egy kanállal forgassuk, keverjük, hogy egyenletesen süljenek. Kb. 10-12 perc alatt megpuhulnak a tökszeletek, ekkor felöntjük pezsgővel (lehetőleg édessel, mert az egy máz réteget képez a sütőtökön) és rázogatva az edényt, hagyjuk hogy a pezsgő lesüljön és mázat képezzen. A maradék kakukkfűvel megszórva tálaljuk. Aki szereti a szalonna pörcöt is rászórhatja.

4 megjegyzés:

  1. Két-három éve kezdtem kísérletezni a tökkel, hogy köret legyen belőle, de a kakukkfű még nem volt összepárosítva vele. Azt hiszem, ez lesz a következő variáció.
    A pezsgő is jó ötlet! Legalább lesz indok, hogy végre felbontsuk azt a prosecco-t, amit őrizgetünk.

    VálaszTörlés
  2. Én meg még csak a sütésénél tartok.. de ez tetszik!:)

    VálaszTörlés
  3. Daisy! Én még nem túl sokszor készítettem.Az elképzeléseim szerint hoztam össze most is, és végül is ízlett.

    Szepyke! Így elég gyorsan elkészül, a pezsgős máz pedig nem ront rajta:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails