2010. február 21.

Bagel

A bagel sütés apropójául az szolgált, hogy kaptam ajándékba egy bagel szaggatót. Persze az eredeti bagelt kézzel formázzák. Végül a kiszúrt tésztakarikákat én is kézzel formáztam, mert a szaggató olyan mint egy nagy linzerkarika kiszúró, és a kelt tészta hullámos szélét, - középről kifelé húzva - eltüntettem. Több receptet is megnéztem, végül kialakítottam egy egyszerű saját változatot. ( A bagel készítéséről és történetéről itt olvashatunk. Aki úgy készítene bagelt, hogy nem a formázza a tésztát, hanem kiszúrja, használhat 9-10 cm átmérőjű fánk kiszúrót, a közepét pedig 3cm átmérőjű pogácsa szaggatóval, vagy pohárral szúrja ki.)
Hozzávalók: 14 db-hoz 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, 2, 5 dl tej, 8 dkg vaj, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1-2 liter víz és 1 evőkanál cukor , 1 teáskanál só a tészta főzéséhez, a szóráshoz tetszés szerint darálatlan mák, pirított szezámmag, pirított napraforgómag.
Elkészítés: A tejet a vajjal felmelegítjük, kicsit hűtjük, hogy ne legyen forró. Hozzá adunk egy evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, 10 percig pihentetjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, két evőkanál cukrot, 1 egész tojást és egy fehérjét. Az egy tojás sárgáját félre tesszük a tészta kenéséhez. A felfutott élesztős tejet a liszthez adjuk és jól bedagasztjuk a tésztát. Amikor szép fényes, és összeállt a tészta meleg helyen, letakarva egy órát kelesztjük. Ezt követően lisztezett felületen 2-2,5 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és a bagel (vagy fánk) szaggatóval kiszaggatjuk a bágeleket. A tésztakarikákat letakarjuk és meleg helyen ismét kelesztjük kb. 20-30 percig. Közben vizet forralunk egy kisebb fazékban és megcukrozzuk, sózzuk. A sütőt elkezdjük melegíteni 200 fokra. A megkelt bageleket kicsit kézzel megformázzuk úgy, hogy középről kifelé haladva meghúzzuk kicsit a tésztát és eltüntetjük a hullámos szélét. Ezt követően a bageleket forrásban lévő vízbe tesszük egyenként, úgy hogy fél-fél percig főzzük mind két felét. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Miután mindegyik bagellel így jártunk el, kevés vízzel elkeverjük a tojás sárgáját, megkenjük vele a bageleket és megszórjuk tetszés szerinti magokkal. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Langyosan fogyaszthatjuk. (Keresztben félbe vágva pl.krémsajttal, sonkával, túróval, lekvárral stb. megkenhetjük. Frissen a legjobb, de később félbe vágva pirítósként is fogyaszthatjuk.)

5 megjegyzés:

  1. Hú de szép!
    Én mindig csak a tervezéséig jutok el, aztán elmarad.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szepek lettek!
    En is kiprobaltam mar, nagyon elveztem. Nehany volt olyan szep, mint a bolti, de sok gyakorlat kellene hozza...
    Kiszurorol meg nem is hallottam, ez teljesen uj volt!

    VálaszTörlés
  3. Na ezt sűrgősen napirendre veszem, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  4. Nekem a bagel olyan mumus féle volt eddig. Enni imádom, készíteni még nem készítettem... Itt az ideje.. Ez a tuti recept?:)))

    VálaszTörlés
  5. Köszi Kiskukta!

    Köszönöm Judith, nálam se voltak teljesen egyformák, de azért ez a kiszúrósdi jól működött:)

    Próbáld ki Ottis!

    Szepyke! Nem tudom tuti-e a recept, én annyit nem maceráztam vele:), ízre jó volt. Ami tuti az a tészta kiszúrás, de eredetileg nem így készül, de sebaj..

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails