2009. május 4.

Méteres kalács tavaszi díszben

Ez a méteres kalács a húsvétkor készített sütemények egyike volt. A méteres kalács tipikusan az a sütemény, amely gyermekkoromhoz kapcsolódik. Lakodalmak, iskolai bálok, búcsúkor tartott ünnepi ebédek gyakran készített süteménye volt. A mi kis falusi általános iskolánkban az volt a szokás, hogy ha iskolai bál volt (álarcos bál, búcsú bál) az anyukák készítették a szendvicseket jó fajta házi kolbászból, tojásból, savanyú uborkából és otthon sütötték a jobbnál jobb házi süteményeket, amit a büfében néhány forintért megvásárolhattunk. Az az igazság, hogy kedveltem ezeket az iskolai báli büféket:) Méteres kalács szinte mindig volt... Jó néhány évig nem találkoztam ezzel a sütivel. Nekünk nem volt meg otthon a recept, aztán beszereztem egyet, de az nem vált be... A most készített méteres kalács receptje elnyerte tetszésemet, amely ismét barátnőm anyukájától, Királynétól származik Nagytótfaluból. Köszönet érte:)
Hozzávalók:a tésztához 6 db tojás, 40 dkg cukor (ennyit ír a recept, de szerintem 30 dkg is elég) 40 dkg liszt, 1,5 dl langyos víz, 1,5 dl étolaj, 2 kávéskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál kakaó. Krémhez 20 dkg vaj, 15-20 dkg porcukor, 1 csomag rózsaszínű puding (eper, málna, puncs)+ 1 evőkanál liszt, 0,5 l tej. Mázhoz 20 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 10 dkg vaj, 1 dl tej, kevés étolaj.
Elkészítés: A tésztához felverjük a tojások fehérjét. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a vizet és az étolajat és jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a szódabikarbónát és összekeverjük. Ehhez adjuk a habbá vert tojásfehérjét. A kapott tésztamasszát két egyenlő részre osztjuk, az egyik feléhez hozzáadjuk a kakaót. Két kivajazott, lisztezett őzgerinc formában sütjük, előmelegített 180 fokos sütőben. (Előfordul, hogy sütés közben felpúposodik a tészta, akkor miután megsült levágjuk a púpot.) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mikor sül készre. Kb. 40-50 perc alatt készül el, majd hűtjük a tésztát. A krémhez a pudingporból az 1 evőkanál lisztből és a 0,5 dl tejből megfőzzük a pudingot és hűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük.
A kihűlt tésztákat felszeleteljük és úgy ragasztjuk össze a krémmel a szeleteket, hogy sárga és a barna tészták felváltva következzenek (pl.:ha barna tésztával kezdjük, erre jön a krém, majd a sárga tészta, krém, barna tészta, krém stb.) Két csíkos rudat kapunk, az egyiket barna, a másikat sárga tésztával kezdjük. A máz hozzávalóit összefőzzük és bevonjuk vele a két rudat. Ha nem akarunk a mázzal bajlódni, tortabevonóval is bevonhatjuk a méteres kalácsunkat.Most én is (jó minőségű- azaz magas kakaótartalmú) tortabevonót használtam, amit gőz felett olvasztottam fel, kevés víz hozzáadásával. Hűtjük a mázzal bevont süteményt ,és másnap ferdén szeleteljük, így kapunk csíkos süteményszeleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails