2009. május 23.

Töltött cukkini, töltött karalábé

Az egyik nap vacsorára készítettem töltött cukkinit és töltött karalábét kapormártással tálalva. Könnyű nyári étek. Nem bonyolítottam, ugyanazzal a töltelékkel töltöttem mindkét zöldséget. Nekem talán most a karalábé jobban ízlett, lehet az édeskés íze miatt. Mindkét töltött zöldséghez nagyon jól passzolt a kapormártás. Én is a kapor kedvelők táborához tartozok:)
Hozzávalók: 1 db közepes zsenge cukkini, 2 db karalábé, 25 dkg darált hús, 2-3 evőkanál olaj, 5 dkg rizs, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1 kávéskanál erős paprika krém, só, frissen őrölt bors. A kapormártáshoz 8 dkg margarin, 3 evőkanál liszt, 4-5 dl tej, só, cukor ízlés szerint, 1 csokor kapor apróra vágva, 2-3 evőkanál tejföl. (Ha van kész húslevesünk, a tej egy részét helyettesíthetjük vele.)
Elkészítés: A cukkini végeit levágjuk, majd keresztben és utána hosszában is félbe vágjuk. Kiskanállal kikaparjuk a belsejét - így kapunk négy kis cukkini csónakot:) (A kikapart cukkini darabokat felaprítjuk és majd a töltelékhez adjuk.)Ha nem túl biztonságosan áll a cukkini csónakunk, vágjunk neki talpat, úgy hogy az alsó részéből egy vékony szeletet levágunk. A karalábét hámozzuk meg, ha van fás része azt távolítsuk el. Vágjuk le a kalap részét - kb. a felső 1/3-nál - és az alsó részt vájjuk ki, úgy hogy jól meg tudjuk tölteni töltelékkel. A karalábét forró sós vízben megfőzzük, ne legyen túl puha, arra ügyeljünk. A cukkinit a karalábé feletti gőzben pároljuk. A rizst főzzük elő, a darálthúst az olajon elkezzdjük párolni. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a paprika krémet, só, borsot, a felaprított cukkini darabokat..Ha ragad egy kevés vizet adhatunk hozzá. Amikor a darálthús megpuhult és a levét elfőtte, levesszük a tűzről. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a sajt egy részét és a tojást hozzákeverjük és megtöltjük a főtt, párolt zöldségeket. Kivajazott tűzálló tálban, 170 fokon készre sütjük. Amíg sülnek a töltött zöldségek elkészítjük a kapormártást. Az apróra vágott kapor 2/3 részét a margarinon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és felöntjük a tej felével, jól elkeverjük és hozzáadjuk a másik felét, sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint, majd hozzáadjuk a kapor maradék részét, forralunk rajta egyet és elzárjuk. Legvégül ízlés szerint tejfölt keverünk hozzá és tálaljuk a töltött zöldségekkel.(A megfőtt -kivájáskor keletkezett - karalábé darabkákat a kapormártáshoz adhatjuk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails