2009. május 11.

Mandulás sós kifli

A sós mandulás kifli a kedvencem. Sokféle változatát ettem már és mindegyik másmilyen volt. Az általam készíttet sós kifli alapreceptje a "Több száz ízes házi recept" című szakácskönyvből származik. Kicsit változtattam a recepten, a pirított mandula is saját ötlet:) Szerintem ehhez a tésztához a mandula passzol a legjobban. (Ez a kifli is a keresztelőre készült. Kicsit elmaradtam a receptek írásával:(
Hozzávalók: A tésztához 70 dkg liszt, 2 tojás, 4 nagy evőkanál tejföl, 1 dl olaj, 1 dl tej, 2 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő. A "töltelékhez" 20 dkg margarin, 1 evőkanál só (a tésztába nem kerül só). A kenéshez 1 tojás. A kiflik szórásához 20 dkg szeletelt mandula pirítva.
Elkészítés: A szeletelt mandulát megpirítjuk, a margarint a sóval összekeverjük. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat és az olajat. Meglangyosítjuk a tejet és hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és a liszthez adjuk. Jól összegyúrjuk a tészta hozzávalóit és jól alakítható állagú, selymes tapintású tésztát kapunk, amit nyolc egyenlő részre osztunk és kis bucikat formálunk belőlük. Először veszünk két bucit, amiket kb. 30 cm átmérőjű vékony kerek lapokká nyújtunk. Az egyik lapot megkenjük a sós margarin egy negyedével, majd ráfektetjük a másik kerek lapot, sodrófával ráigazítjuk, hogy egyenletesen befedje az alsó lapot.
Ezt követően 4 cikkre vágjuk a margarinos lapokat, majd a cikkeket 3-3 felé, vagyis a kör alakú margarinos lapunkat 12 részre osztjuk és kiflikké tekerjük. Így járunk el a többi bucival is. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással és megszórjuk pirított szeletelt mandulával. 200 fokra melegített sütőben sütjük. Ebből a mennyiségből 48 db kifli lesz, ez 2 gáztepsire való mennyiség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails