2009. április 28.

Harcsa bundában, pikáns zöldséges mártással

Ezt az ételt nagypénteken készítettem afrikai harcsából. A harcsahúsnak nem túl karakteres az íze, így egy pikáns zöldséges mártást találtam ki hozzá. Mivel nem vagyok egy halpucoló bajnok, gyakran veszem az afrikai harcsa filézett változatát. Gyönyörűséggel tölt el, hogy a kapott halszeletek igazából színtiszta halhúst jelentenek, szálka csak elvétve található benne.

Hozzávalók:4 szelet filézett afrikai harcsaszelet, a tésztához (ami nem más, mint egy sűrű palacsinta tészta) 1-2 tojás, 4-5 evőkanál liszt, csipet szódabikarbóna, 0,5 dl tej és annyi szódavíz, hogy a tésztánk sűrű legyen, só és 2 szál zöldhagyma ízesítőnek:)+ liszt, amibe a halat beleforgatjuk; a pikáns mártáshoz 2 szál sárgarépa, kb. 10 dkg zeller, 5 dkg margarin, 1 evőkanál szemes dijoni mustár, 1 evőkanál keményítő vagy liszt, 1 dl főzőtejszín, de tejföl is jó, frissen facsart citrom leve, só, 1 csapott evőkanál cukor, víz.

Elkészítés: A harcsaszeleteket nagyságuktól függően 3-4 kisebb darabra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Ezt követően elkészítjük a palacsintatésztát a hozzávalókból, vagyis a tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a szódabikarbónát és a sót, jól elkeverjük és adunk hozzá szódavizet , annyit, hogy a tésztánk sűrű maradjon. Végül apríthatunk bele zöldhagymát. A harcsaszeleteket lisztbe forgatjuk, majd a sűrű palacsinta tésztába mártjuk és forró olajban kisütjük. A pikáns zöldséges mártáshoz a sárgarépát és a zellert hosszúkás vékony csíkokra szeljük, vagy reszeljük. A zöldségeket egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a sót, cukrot és kevés vizet (kb.0,5-1 dl). Addig pároljuk, amíg a víz elfő. (Arra ügyeljünk, hogy a zöldségek ropogósak maradjanak, ne nagyon puhuljanak meg.) Ekkor hozzáadjuk a dijoni mustárt, hagyjuk, hogy kicsit átjárja az íze a zöldségeket, majd rászórjuk a lisztet, óvatosan összekeverjük és felöntjük a tejszínnel. Ha túl sűrű, adhatunk hozzá vizet, ha szükséges ízesítsük még és forráskor vegyük le a tűzről. A legvégén ízesítsük frissen facsart citrom levével.

A harcsa húsa a bundában elég szaftos maradt, jól passzolt hozzá - a halhúshoz kissé szokatlan - pikáns zöldséges mártás.

2 megjegyzés:

  1. A harcsa nekem is mindíg szimpatikus halci volt, de egyszer szerintem olyan rossz filét sikerőlt vennem, hogy elment e kedvem tőle eddig, mert konkrétan mocsár íze volt...még nem dobtam ki frissen elkészített ételt a harcsámon kívül.Majd most visszajön a kedvem! Hol vetted a halat?

    MGL

    VálaszTörlés
  2. Próbálkozz csak bátran a harcsával, megéri!Én mindig a Metróban veszem, eddig még nem csalódtam.Örülök,hogy sikerült kedvet kapni a harcsa elkészítéshez!
    Tündér

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails