2009. április 7.

Vichy sárgarépa


Szeretem azokat az egyszerű ételeket, amelyeknek az íze - az egyszerűsége ellenére, mondhatjuk azt, hogy - nagyszerű. Ugyanakkor az alapanyag - jelen esetben a sárgarépa - elkészítési módja kicsit más az általunk megszokottól.
Marhahúst készítettem és ahhoz kerestem köretet. Ismét az "egy falat Franciaország" című szakácskönyv nyújtotta a segítséget a "vichy sárgarépa" receptjével. Van a francia ételek elkészítési módjában egyfajta könnyed elegancia, amitől még egy egyszerű sárgarépa is lehet főszereplő.

Hozzávalók: Két fő részére: 2-3 db sárgarépa személyenként, 5-7 dkg vaj, 1 csapott evőkanál cukor, só ízlés szerint, apróra vágott zöldpetrezselyem, víz.

Elkészítés: A megtisztított sárgarépát vékony karikákra vágjuk, beletesszük egy lábosba, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a sót és annyi vizet, hogy ellepje. Addig pároljuk, amíg a víz el nem fő és a répa szép fényes nem lesz. A főzés vége felé inkább rázogassuk a lábost, nehogy a keveréssel összetörjük a répát. Ezután rászórjuk a petrezselymet és tálalhatjuk.

A sárgarépa amúgy is kicsit édeskés ízét a hozzáadott cukor felerősítette, ugyanakkor a vaj egy lágy ízt kölcsönzött neki. Méltó partnere volt a marhahúsnak, sőt mintha kicsit háttérbe is szorította volna zamatával, frissességével, könnyedségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails