2009. április 18.

Szilvás clafoutis

Még mindig a francia ízes kalandozások hatása alatt vagyok. Ismét egy recept az "egy falat Franciaország" című szakácskönyvből. A könyvben ugyan a cseresznyés változat szerepel, aminek ugyancsak megörültem, mert kevés olyan édesség van, amit cseresznyével is el lehet készíteni. Mivel a cseresznyefák most még virágpompában díszelegnek és piros, ropogós gyümölcsére egy bő hónapot még várni kell, ezért körülnéztem a spájzban (nálunk spájz van, a kamra az más:) milyen befőttel lehetne ezt az egyszerű és gyors édességet elkészíteni. A szilvabefőttre esett a választásom, és elmondhatom nem döntöttem rosszul. A szilva elég kemény állaga és nem túl édes ízesítése nagyon jól passzolt a clafoutis tésztájához.
A szakácskönyvben szereplő recept sem bonyolult, de én még kicsit tovább egyszerűsítettem. A végeredményt ez nem befolyásolta. A mennyiségeket is kerekítettem:)

Hozzávalók: 2 dl főzőtejszín, 1 dl tej, 3 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 6 dkg kristálycukor, 8 dkg liszt, 1,5 evőkanál gyümölcspálinka, 1 üveg szilvabefőtt (amiben megközelítően 40 dkg szilva van,nettó súly:), fahéjas porcukor a szóráshoz.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Amíg a sütő felmelegszik, el is tudjuk készíteni ezt a könnyű kis édességet. A főzőtejszínt a mikrohullámú sütőben felmelegítjük, de nem forraljuk. Elkeverjük benne a vaníliás cukrot, és hagyjuk elolvadni.
A tojásokat felverjük, elkeverjük a cukorral, a liszttel, hozzáadjuk a tejet, a tejszínt. (A tésztánk állaga leginkább a palacsintatésztáéhoz hasonlít. Ehhez a tésztához semmiféle zsiradék sem kell. Még az edényt sem kell kivajazni.) Ezt követően belekeverjük a lecsöpögtetett szilvabefőttet és hozzáadjuk a pálinkát. A pálinka rendkívül jó zamatot fog kölcsönözni a tésztánknak. Nem lesz egy tolakodó íz, hanem kihozza a gyümölcsös jellegét az édességünknek. (Természetesen jó minőségű legyen a pálinka!)
Ezt követően a tésztánkat beleöntjük egy tűzálló tálba és 35-45 perc alatt készre sütjük. Akkor kész, amikor a teteje aranyszínüre sül. (Sülés közben szépen felemelkedik mint egy felfújt, de aztán ahogy kivesszük a sütőből gyorsan visszaesik, de az nem baj, hiszen a clafoutisnal így is kell viselkednie a tésztánknak.) Fahéjas porcukorral megszórjuk, és kanál segítségével kis darabokat kanyarítunk az édességünkből és tányérra halmozva tálaljuk. Jó szívvel tudom ajánlani a kipróbálását:)

1 megjegyzés:

  1. Szia Tündér!
    Utólagos engedelmeddel betettelek a naaagy, közös oldalra, hogy mások is olvassanak:-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails