2009. május 28.

Csokis mogyorós angolos keksz

Csokis,mogyorós, ropogós finomság! Úgy tudom, hogy ezt a keksz receptet - legalább is ebben a formában - volt kolléganőm, - Judit - Lilla lánya találta ki. Akkor, amikor elkértem a receptet talán még általános iskolás volt, vagy a középiskola elején járhatott. Ma már egyetemista...Nagyon jól kitalált recept! Nem is tudom, hogy ettem-e ehhez hasonló finom, illatos, ropogós házi kekszet. (A mennyiségen nem, csak a hozzávalókon annyiban változtattam, hogy vegyesen került bele néhány hozzávaló, valamint szerintem praktikus, ha a kekszeket két fólia között formázzuk, mert kissé ragad, és a kezünk melegétől olvad a tészta. ) A vendégségbe érkező gyerekeknek szeretnék ezzel a finomsággal kedveskedni. Remélem ízleni fog nekik!
Hozzávalók: 20 dkg vaj, vagy margarin (én vegyesen használtam), 18 dkg kristály cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojás, 10 dkg durvára darált mogyoró (én mogyorót és mandulát használtam vegyesen), 20 dkg liszt, 2-2 és fél teáskanál sütőpor, 1 kávéskanál fahéj, kb. 5-8 dkg kissé összetördelt kukoricapehely (én mézes mogyorósat használtam) kb. 8 dkg felaprított tej- vagy étcsokoládé (én ezt is vegyesen használtam).
Elkészítés: A vajat, a cukrot, vaníliás cukrot és a tojást jól kikeverjük. A lisztet a sütőport, a fahéjat és a mogyorót összekeverjük és a vajas masszához adjuk, robotgéppel összedolgozzuk, hozzáadjuk a darabolt csokit és a kissé összetördelt kukorica pelyhet és beledolgozzuk a tésztába. Ezt követően a tésztánkat frissen tartó fóliába csomagoljuk és kb. 30 percre a mélyhűtőbe tesszük. Annyira hűtsük a tésztánkat, hogy könnyen formázható legyen. Ekkor diónyi gombócokat formázunk belőle és két fólia között tenyerünkkel tallérokká nyomjuk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (ha légkeveréssel sütjük, elég 150 fok) és 10-13 perc alatt készre sütjük. Még melegen egy lapát segítségével leemeljük a sütőpapírról és úgy hűtjük, hogy ne érjenek egymáshoz. A viszonylag sok keksz ellenére elég gyorsan elkészül. Amíg a sütő melegszik, addig meg tudunk formázni egy tepsire való kekszet, amíg sül az első adag addig formázzuk a másodikat. Ebből a tésztamennyiségből három nagyobb tepsire való (kb. 60 db) keksz készül.

4 megjegyzés:

  1. Ezek a finom kekszek nálunk nagyon fogynak:)))A párom is rájár rendesen a dobozra:)))

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

    Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog RSS-ét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

    Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, írj az info kukac miner pont hu-ra!

    Üdvözlettel:
    Miner.hu

    VálaszTörlés
  3. Köszi a receptet, Tündér! Nálam is elkészült a keksz: http://kicsivu.hu/archives/2009/05/31/Csokis-mogyoros_ropogos_keksz/
    Nagyon finom!

    VálaszTörlés
  4. Kicsi Vú!Örülök, hogy tetszett!Azt hiszem én is többször fogom sütni:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails