2011. február 1.

Kelt meggyes

"Csinyálok egy kis kőtt meggyest." Ez a mondat gyakran hagyta el dédnagymamám száját. Sokszor készített kelt tésztát, amikor valami édesre vágyott a család és másra, munkásabb süteményre nem volt idő. Ma is magam előtt látom, ahogy fogja az ölében a vájdlingot és veri, dagasztja a kelt tésztát. Követtem a dédnagymama (vagy ahogy mi hívtuk Öregmama) példáját és az egyik vasárnap kelt meggyest készítettem, mivel nem volt időm más, bonyolultabb süteményhez. A családnál nagy sikere volt, apukám azt monda többet ért bármilyen süteménynél. Télen készíthetjük meggybefőttből vagy fagyasztott meggyből is, de nyáron a friss meggyből készült kelt meggyes az igazi.
Hozzávalók: a tésztához 60 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 tojás, 1 nagy evőkanál libazsír, 2-3 evőkanál cukor,fél citrom reszelt héja, csipet só. A tésztára: 1 üveg házi meggybefőtt lecsöpögtetve, 10 dkg dió durvára vágva, 3-4 evőkanál kristálycukor. Porcukor a megsült kelt meggyes szórásához.
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk az élesztőt felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat és a libazsírt. A felfutott élesztőt a liszthez adjuk és bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk és kb. 1 óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük. Egy közepes tepsit (pl. 28X36cm) kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd ujjainkkal a tepsibe nyomkodjuk. Megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel és további 20 percet kelesztjük. Miután megkelt rászórjuk a diót és meghintjük kristálycukorral. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Nagyobb szeletekre vágva, langyosan, porcukorral megszórva kínáljuk.

11 megjegyzés:

  1. Ezt én nagyon szerettem gyermekkoromban.Az én nagymamám is sokszor készítette.Felénk lábatlan volt a neve.Azt sajnos nem tudom miért hívták így.:-)Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Isteni finom. Nagyon guszta
    Vár nálam a blogon egy kedves díj

    VálaszTörlés
  3. Az én nagymamám is sokszor csinált ilyet, de receptet nem tudott megosztani velem, mert csak úgy érzésre készítette. Köszönöm a receptet, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  4. Nelli!Ó, biztos volt valami furfangos oka az elnevezésnek:)

    VálaszTörlés
  5. Szepek! Örülök, hogy segíthettem!:)

    VálaszTörlés
  6. Meg sütöttem és fel sem eszméltem már elfogyott!!!!!!!! :P

    VálaszTörlés
  7. Már harmadszor sütöm, nagyon finom, mindenki szereti!

    VálaszTörlés
  8. Ezt kerestem régóta köszönöm rögtön elmentem holnap megsütök

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails