2009. július 6.

Mandulás őszibaracktorta

A recept az "Édességek" című szakácskönyvből származik, kisebb módosításokat alkalmaztam. A hozzávalók egy 28 cm átmérőjű kerek sütőformához elegendőek.
Hozzávalók: A tésztához 25 dkg liszt, 10 dkg őrölt mandula (én mogyorót használtam), 1 tojás, 18 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só. A töltelékhez 80-100 dkg őszibarack (nekem kicsit kevesebb volt), 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tejföl, 5 dkg keményítő, reszelt citromhéj, 5 dkg szeletelt mandula. A barackok főzéséhez 5 dl vízből és 10 dkg cukorból szirup.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük. A barackokat forró vízzel leöntjük, meghámozzuk, kivesszük a magját és a fél barackokat a szirupban 15 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A lehűlt tésztát kinyújtjuk, kibéleljük vele a sütőformát és 200 fokon vaksütéssel 15 percig elősütjük. ( Ha légkeveréssel sütjük, a vaksütés el is hagyható és elég a 180 fok.) A tojások sárgáját a cukorral, a tejföllel, a keményítővel a reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral összekeverjük, majd az előzőleg felvert tojásfehérje habot a masszához adjuk. Az elősütött tésztára rakosgatjuk a lecsöpögtetett barackokat, ráöntjük a tejfölös masszát, megszórjuk szeletelt mandulával és 200 fokon (légkeveréssel 180 fokon) 25-30 perc alatt készre sütjük. Hűtjük, porcukorral megszórjuk és szeleteljük.

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom lepény lehetett!!!!

    VálaszTörlés
  2. Az volt:)))))Jó ez a tejfölös tészta a tetején...

    VálaszTörlés
  3. Sajna a mandulát én is le szoktam cserélni, de még a dió sem rontott a hasonló tésztákon.Szép sütemény, ha valaki elkészítené, már enném is. Persze lehet, hogy csak neki kellene fogni?

    VálaszTörlés
  4. Láss neki bátran Daisy!(Most lustaságból használtam mogyorót, mert az volt darálva, de gyakran helyettesítem a mandulát dióval.)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails