2009. július 26.

Sült oldalas palócosan

Nagy meleg ide, vagy oda a saláta után valami tartalmasabb ételre vágytam...:)Volt még zöldbab, ami remek kísérője lett az oldalasnak. A sült oldalas palócosan, gyermekkori emlék, hasonlót anyu készített. Első ránézésre azt is gondolhatnánk, hogy ez nem más mint sült oldalas zöldbabfőzelékkel. Valójában nincs is nagy különbség, azért egy kicsit más.
Hozzávalók: 50-70 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 1 csapott evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, só, bors, 1 babérlevél, 1 kis doboz sűrített paradicsom vagy 2 db friss paradicsom, 1 paprika,1 teáskanál mustár, 2-3 evőkanál tejföl. 8-10 szelet oldalas.

Elkészítés: Az oldalas szeleteket besózzuk és 0,5-1 dl vízzel feltesszük párolódni fedő alatt. Amikor megpuhult sütőben pirosra sütjük, de fent a lángon is lepiríthatjuk. A zöldbabot megpucoljuk és kb. 3-4 cm-es darabokra tördeljük. A húsból kisült zsíron a kockára vágott hagymát megdinszteljük, rászórjuk a pirospaprikát, a lisztet jól elkeverjük, vigyázva nehogy a paprika odaégjen. Ekkor az alaphoz adjuk a megpucolt és kockára vágott paradicsomot (vagy a paradicsom konzervet), a felszeletelt paprikát és a zöldbabot. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük kb.2-3 dl vízzel és hozzáadjuk a babérlevelet és addig főzzük,míg a zöldbab megfő. (Ha a lé elpárolódik, pótoljuk közben.) A végén hozzá adjuk a mustárt és a tejfölt, jól elkeverjük. Ekkor a zöldbab közé tehetjük a sült oldalas szeleteket és 2-4 percig főzhetjük együtt. Tálalhatjuk külön is, a zöldbabot alulra merjük és ráhelyezzük a sült oldalas szeleteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails