2009. július 7.

Kajszibarack fagylalt

Ahogy érnek a gyümölcsök, ellenállhatatlan vágyat érzek, hogy fagyit készítsek belőlük. Amelyik a kezeim közé kerül, nem kerülheti el sorsát, vagyis, hogy fagyivá alakuljon át. Most a kajszibarack került sorra. Hasonlóan készült mint a fekete ribizli fagylalt, nem kapott semmilyen különleges ízesítést, hagytam, hogy a barack íze érvényesüljön.
Hozzávalók: 40-50 dkg érett kajszibarack, 3 dl víz, 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliáscukor, 2 db tojás, 1 dl tejszín, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál mascarpone.

Elkészítés: A barackokat forró vízzel leforrázzuk, meghámozzuk, magjait eltávolítjuk és összeturmixoljuk. 3 dl meleg vízbe beletesszük a cukrot, és hagyjuk hogy elolvadjon és hűljön. A tojások sárgájából a vaníliás cukorból és a tejszínből gőz felett krémet főzünk, majd hűtjük. A lehűlt krémhez keverjük a tejfölt és a mascarponét. A lehűlt cukros vizet a kajszi péphez adjuk, a tojásos krémmel együtt. Jól összekeverjük, fedeles dobozba tesszük és 4-5 órát a fagyasztóban hűtjük úgy, hogy 40 percenként megkeverjük a fagyinkat. Az első keverésnél a masszához adjuk a két tojás felvert habját. Miután elkészült, fagyis kanállal gombócokat kanyarítunk és tálba, pohárba szedjük.

9 megjegyzés:

  1. Áááá, épp erre készülök én is...És az izesítésen agyalok..Lehet, nem is kellene túlspiláznom??
    Finom ez így....

    VálaszTörlés
  2. Jaj, már alíg várom a fagyigépemet. Ma neki akartam állni gép nélkül, de aztán visszapofoztam magam, hogy már csak pár nap...
    Ez a darab meg elég jó kis összetevőkből áll!

    VálaszTörlés
  3. Trinity! Azért agyalhatsz az ízesítésen, csak most én nem vágytam plusz ízre, de biztos nem árt neki egy-két jó fűszer párosítás.

    Szepyke! Én fagyigép nélkül készítem a fagyikat:))))Az összeállítás nem tart sokáig, csak a fagyasztás....

    VálaszTörlés
  4. A tojáshab adott még hozzá valamit állagban? Gondolkozom, hogy beletegyem-e?

    VálaszTörlés
  5. A tojáshab lazít a szerkezetén. Mint már említettem én fagyi gép nélkül készítem, és a fagyasztás során szerinten a hab csak segít, könnyebb keverni, az ízén nem változtat.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó lett, szerintem is megy a dolog gép nélkül is. A mandula igazán kellemes ropogós kísérője lehetett e krémes finomságnak.

    VálaszTörlés
  7. Köszi Napmátka!Milyen igazad van, a mandulát nem is említettem, pedig nagyon jó volt a kajszi ízéhez.

    VálaszTörlés
  8. Már meg is ettük, köszi, finom volt (a fehérjét aztán nem tettem hozzá, mert gépben készült).

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails