2009. április 16.

Karamellkrémes, narancskrémes kosárkák

Anyu születésnapjára készítettem a karamellkrémes és narancskrémes kosárkákat - a habtortácskákon kívül:) Az egyik márciusi hétvégén már készítettem kosárkákat, az első próbálkozáskor a narancskrém mellett csokikrémmel töltöttem. Mivel anyunak nagyon ízlett a narancskrémes kosárka, a következő hétvégén, amikor születésnapját ünnepeltük ismét elkészítettem. A narancskrém mellet kikísérleteztem egy karamellkrémet is, tudtam, hogy anyu kedvencei közé tartozik.
A kosárkáknak ebben a formában és ízben való elkészítése saját ötlet. Az inspiráció ismét az "egy falat Franciaország" című szakácskönyvből származik. Első alkalommal a tésztarecept is innét származott, azonban az nekem nem volt elég linzeres. Megfelelőbbnek találtam Macikonyha oldalán talált vajastészta alapreceptet. Az alapkrémmel - a francia ízes kalandozás során - a málnaszuflé készítésekor ismerkedtem meg. Rendkívül jó krémnek találom, azóta már több sütemény készítésénél is alkalmaztam.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg hideg vaj, 2 tojás, csipet só, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál hideg víz.(Ebből a tésztamennyiségből kb. 24-26 db 9,5 cm átmérőjű kosárka lesz.)
Alapkrémhez: 8 tojás sárgája, 16 dkg finom kristálycukor, 5 dkg keményítő, 2 dkg liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 8 dl tej, 2 dkg vaj.(Az alapkrém egyik fele narancsos, a másik fele karamelles ízesítést kapott.)
Narancskrémhez:1-2 narancs reszelt héja, ízlés szerint, 1-1,5 narancs leve.
Karamellkrémhez: 10 dkg kristálycukor, 1dkg vaj, 0,5-0,8 dl tejszín.
Díszítéshez: kb. 4 dl növényi tejszín habbá verve.
Elkészítés:A tésztához a lisztet a darabokra vágott vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk és legalább egy órát hűtőben pihentetjük. Ezt követően kinyújtjuk a tésztát kb. 5 mm vastagságúra és kb. 12 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki a tésztából (a leeső részeket újra gyúrjuk és szaggatjuk). A tésztakörökkel kibéleljük a kis tortácska, vagy kosárka formáinkat (az én tortácska, vagy kosárka formáim 9,5 cm átmérőjűek, a recept ekkora méretű formákra vonatkozik, de természetesem más nagyságú formával is elkészíthető) és villával megszurkáljuk a tésztát .12 cm átmérőjű sütőpapír köröket vágunk ki, és ráhelyezzük a tésztákra. Száraz babbal, lencsével (ami éppen van otthon) megtöltjük a tortácskákat és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük (vaksütés), majd eltávolítjuk a sütőpapírt és a babot és készre, ropogósra sütjük a tésztát.
Az alapkrémhez a tojások sárgáját a cukrokkal, keményítővel, liszttel és a tej felével csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a maradék tejet, simára keverjük és kis lángon, állandóan kevergetve megfőzzük, a tűzről levéve belekavarjuk a vajat. A meleg krémet két felé osztjuk és még melegen ízesítjük. A narancskrémhez - a még meleg alapkrémbe - belereszeljük a narancshéjat és beleöntjük a kifacsart narancs levét és jól elkeverjük. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl folyós a krémünk.
A karamellkrémhez elkészítjük a tejkaramellt úgy, hogy a cukrot egy edényben feltesszük melegedni (karamellizálódni), addig amíg el nem olvad (vigyázzunk ne legyen túl sötét a színe). Ne nagyon kavargassuk, csak hagyjuk olvadni. Amikor szép karamell színűre olvadt a cukrunk, adjuk hozzá először a tejszín felét és a vajat. Sisteregni fog, és kicsit összeugrik, de adagolva a többi tejszínt szép simára tudjuk keverni. Amikor szép, sűrű tejkaramellt kapunk, levesszük a tűzről. Kavargatjuk, hogy hevességéből veszítsen kicsit, és a tejkaramellt melegen -2-3 evőkanálnyi kivételével - a még meleg maradék alapkrémhez keverjük. A meleg, de nem forró krémeket a kihűlt kosárkákba töltjük.(Ezt a krémet jobb meleg állapotban tölteni. Ha idő közben kihűl gőz felett fel lehet melegíteni.)
Amikor a kosárkákban kihűlt a krém, e felvert tejszínhabot nyomózsákba töltjük és kicsinosítjuk a kosárkáinkat. (A karamellkrémes kosárkák tejszínhabjára tejkaramellt csorgattam, a narancskrémes kosárkák tejszínhabjára narancsos , karamellizált almát tettem- a narancs íz dominált.)
Nem állítom, hogy gyorsan elkészülnek a kosárkák, de igen mutatósak, méltó zárása lehet egy ünnepi ételsornak.
(Sajnos néhány kosárka veszített csinosságából a szállítás során egy szükséges, erőteljes fékezés következtében:(

Az első alkalommal készített narancskrémes és csokoládékrémes kosárkák így néztek ki:
(A csokoládékrémhez: az alapkrém feléhez hozzákevertem 5-8 dkg magas kakaótartalmú olvasztott keserű csokoládét.)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a kosárkák, kedvet is kaptam elkészíteni ezeket a szépségeket:) Sajnos nekem mindössze 16 formám van, és azok is elég picikék, 5 centi átmérőjűek, így gondolom a fent említett tésztamennyiség sok lenne. Le lehet fagyasztani a maradékot? Vagy ha nem, akkor milyen módon lehet csökkenteni a mennyiséget? Futottam bele már olyan sütibe, ahol nemcsak egyszerűen harmadolni vagy negyedelni kellett a mennyiségeket, mert akkor teljesen mást kapott az ember. Itt is pl a tojással vagyok bajban...50 deka liszt helyett ha csak 10 dekát szeretnék használni, akkor a két tojás milyen mértékben csökken? Előre is elnézést a sok buta kérdésért, de még abszolút kezdő vagyok.

    Köszönöm!
    Sarolta

    VálaszTörlés
  2. Kedves Sarolta!

    Most vettem észre, hogy írtál!
    A maradék tésztát nyugodtan lefagyaszthatod, a következő sütésnél nem kell vele pepecselni:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails