2010. december 29.

Ünnepi leves aszalt almából

Anyukám gyerekkorában a családban az volt a szokás, hogy szenteste aszalékleves került az asztalra, mert Ádám, Éva napja még a böjt jegyében telt. Volt aszalt gyümölcs bőven, hiszen a dédnagymama egész nyáron aszalta az éppen érő gyümölcsöket, meggyet, barackot, almát, szilvát, körtét. Az aszaléklevest nagyon egyszerűen készítették. Először vízbe áztatták az aszalt gyümölcsöket, majd lassú tűzön, a sparhelt hátsó részén, vízben puhára főzték. A gyümölcsöktől a levesnek szép sötét, bordós színe lett. Nem habarták, talán egy kis cukrot adtak hozzá. Ezt a családi hagyományt újjáélesztve és alapul véve készítettem el egy saját változatot, a fehérboros aszalt alma levest, amelyet tojásos habarással sűrítettem. Egyszerű, gyorsan elkészíthető leves, amely kedvelt szereplője lehet a karácsonyi vagy bármilyen ünnepi menüsornak.
Hozzávalók: 15 dkg aszalt alma, 6 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 fél rúd vanília, 2-4 kisebb fahéj darab, 6 db szegfűszeg, 1 kisebb citrom, 0,5-1 dl fehérbor ízlés szerint. A habaráshoz 1 evőkanál keményítő, 2 tojás sárgája, 2,5 dl tej.Egy kisebb fazékban két liter vizet felteszünk melegedni. Az aszalt almát kisebb darabokra tördeljük. Amikor a víz forrni kezd, hozzáadjuk az aszalt almát, a mazsolát, takaréklángra vesszük és ízesítjük vaníliával, fahéjjal, szegfűszeggel. A citromot felkarikázzuk és a felét a leveshez adjuk, majd 15-20 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a cukrot. A tojásos habarás hozzávalóit jól elkeverjük, és a levesbe öntjük. Addig főzzük tovább lassú tűzön, míg a leves be nem sűrűsödik. Végül fehérborral ízesítjük és, 1-2 perc főzés után levesszük a tűzről. Hagyjuk hűlni. Langyosan, citromkarikákkal tálaljuk.
Tipp: A leveshez szükséges aszalt almát magunk is könnyen elkészíthetjük. 6-8 db nagyobb almát meghámozunk, magházát kivágjuk, vékonyan felszeleteljük. Két nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk, egy rétegben ráhelyezzük az almaszeleteket. Sütőben szárítjuk 120 fokon (légkeveréssel 100 fokon) 3-4 órán keresztül. (Az aszalt almában az ízek koncentráltabban érződnek, ez a belőle készült levesben is érezhető és ugyanakkor szép színt kölcsönöz.)

A recept a Kifőztük 10. számában jelent meg, amelyben sok-sok ünnepi recepttel készültünk. Akinek nincs ötlete, hogy mit készítsen szilveszterre, lapozza fel ezt a számot, biztos talál benne néhány ötletes ételt!

2 megjegyzés:

  1. Klassz recept, és nagyon szép a tálalás!

    VálaszTörlés
  2. Köszi!(Jó példa ez a leves is arra, hogy egyszerű összetevőkből, igen finom ízek születnek:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails