2010. december 8.

Hamis mézes

A hamis mézes nagyanyáink korát idéző sütemény. Régi recept, de a mai világban is megállja helyét. (Barátnőm anyukájától kaptam a receptet, aki anyukájától tanulta.) Egyszerűen, gyorsan elkészíthető olcsó sütemény. A karácsony előtti rohanásban, ha valamilyen süteménnyel szeretnénk kedveskedni szeretteinknek, bátran fogjunk hozzá a hamis mézes elkészítéséhez. (Akinek kedve úgy tartja, akár karácsonyra is megsütheti.)

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor + 2 evőkanálnyi cukor, 4 tojás,1 csomag sütőpor, 1 teáskanál fahéj, 2 dl víz, 5 dkg szeletelt mandula vagy durvára vágott dió.
Elkészítés: A két evőkanál cukrot barnulásig pirítjuk és felöntjük 2 dl vízzel, majd a karamellás folyadékot kihűtjük. A tojások fehérjét habbá verjük. A négy tojás sárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a kihűlt karamellás folyadékot. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal elkeverjük és a tojásos masszához adagoljuk. Végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét. Egy közepes (22 x 30 cm), sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát, tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és 180 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.) Langyosan, kockákra szeletelve kínálhatjuk.

6 megjegyzés:

  1. Zseniális! Viszem is gyorsan a recid! Köszönöm! :-))

    VálaszTörlés
  2. Mézigörl! Örülök, hogy tetszik. Olyan, mint egy mézes piskóta.

    VálaszTörlés
  3. Tényleg a nagymamám szokta anno készíteni.:-)
    Emlékeim szerint finom volt.

    VálaszTörlés
  4. Nelli!Na ugye, hogy nagymamasütemény!Szerintem is finom.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails