2010. december 16.

Mézes narancsos csirke

Karácsonykor nálunk az a szokás, hogy a hal mellet valamilyen szárnyas hús készül. Lehet az pulyka, csirke, kacsa vagy liba. A hús mellé mindig kerül valami édeskés, savanykás ízű gyümölcs, befőtt, aszalt gyümölcs. A mézes narancsos csirke is ehhez az ízvilághoz tartozik, amelyet elkészíthetünk karácsonyra is. Minimális munkával, egyszerű, finom fogás kerekedik belőle. Készíthetjük comb-, mell- vagy szárnyhúsból egyaránt. Narancs helyett citromot is használhatunk. Én mellhúsból készítettem, csőben sült spenótos burgonyával és meggyes, ribizlis csatnival tálaltam. (Hamarosan jön a csatni receptje is.)
Hozzávalók: 2 db bőrös, csontos csirkemell vagy tetszés szerint csirkecomb, csirkemell. Só, 2 gerezd zúzott fokhagyma. Az öntethez 10 dkg vaj vagy margarin, 2-3 evőkanál méz, 1-1,5 narancs leve.
Elkészítés: A megtisztított, szárazra törölt egész csirkemelleket megsózzuk és bedörzsöljük zúzott fokhagymával. Egy sütőtálat vagy kisebb tepsit vékonyan kivajazunk és belefektetjük a csirkehúsokat. A vajat felolvasztjuk, belekanalazzuk a mézet és hozzáadjuk a narancs levét. Összeforraljuk az öntetet és a húsra öntjük. A sütőedényt letakarjuk alufóliával és 200 fokon 35-40 percig sütjük lefedve a csirkét. Ezt követően levesszük az alufóliát és így sütjük tovább 20-30 percig a húst, de közben gyakran locsolgatjuk a mézes narancsos öntettel. Amikor szép borostyánszínű, mázas lesz a csirkénk, elkészült, kivehetjük a sütőből. 10 perc pihentetés után tálalhatjuk. Csőben sült spenótos burgonyát és csatnit kínálhatunk hozzá.

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól hangzik, el is mentem gyorsan, köszi :o)
    A ribizlis kencét nagyon várom, Édesanyám minden karácsonyra készít chamberlain mártást, kiváncsi vagyok te mit csinálsz ribizliből.

    VálaszTörlés
  2. Imádom az ilyen fényes-mázas husikat! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails