2010. december 30.

Pulykasült gesztenyemártással

Karácsonyi lakomára sok családban készítenek pulykasültet. Egy egyszerű, könnyen elkészíthető változatát készítettem gesztenyemártással. A pulyka almával és fokhagymával sült, amelyeknek régen, mint karácsonykor fogyasztott ételnek mágikus jelentősége volt. Az alma és a fokhagyma védte az egészséget. Általában az alma az egység, az egészség, a szerelem és a szépség szimbóluma volt. A karácsonyi almát még sokféle jövendölésre is használták pl.: amikor a gazda elvágott egy almát, ha magot is vágott, a következő esztendőben rossz idő, ha a magok épek maradtak, jó idő volt várható. Az almáról egy dolgot bizton állíthatunk, igen jó ízesítője a pulykasültnek.
Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 2 db alsó vagy felső pulykacomb, 2 fej fokhagyma, 3 db alma, 1 db hagyma, 25 dkg szeletelt bacon szalonna, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál szárított kakukkfű, só. A gesztenyemártáshoz 10 dkg főtt gesztenye (nem édes gesztenyemasszával helyettesíthető), 5 dkg édes gesztenyemassza, 1 evőkanál keményítő, 1,5 dl tejszín, 3 dl pulykasült szaft, só.A megtisztított és szárazra törölt pulykahúst besózzuk. Az egyik fej fokhagymát megtisztítjuk, 6 szelet szalonnát csíkokra vágunk. A pulykamellet kicsit bevágjuk, hogy egy szép nagy szeletet kapjunk, amelyet majd könnyen feltekerhetünk. A kiterített mellet és a combokat megtűzdeljük fokhagymagerezdekkel és szalonnacsíkokkal. A comboknál a bőr alá is tegyünk fokhagymát és szalonnát. Ezt követően a tűzdelt húsokat átkenjük két gerezd zúzott fokhagymával és bedörzsöljük kakukkfűvel. A pulykamellet göngyöljük fel, majd tekerjük szalonnaszeletekbe és kötözzük meg, hogy sülés közben ne essen szét. Egy nagyobb fedeles vaslábast vagy más sütőben használható edényt vajazzunk ki. A másik fej fokhagymát szedjük gerezdjeire, a hagymát pucoljuk meg és vágjuk nyolcfelé, az almákat negyedeljük és vágjuk ki magházukat. A húsokat fektessük az edénybe és szórjuk közé a fokhagyma gerezdeket, a hagymaszeleteket és a negyedelt almákat és öntsünk hozzá 2 dl vizet. A maradék vajat vágjuk kisebb darabokra és tegyük a húsokra, illetve közéjük. A pulykahúst lefedve 180 fokon süssük 40-50 percig. Ekkor fordítsuk meg a húsokat, és további 20-30 percet süssük lefedve. Majd további 20 percet süssük fedő nélkül, hogy szép piros színt kapjon a hús, de közben locsolgassuk a szafttal, nehogy kiszáradjon. Miután megsült 15 perc pihentetés után, a pulykamellről levágjuk a kötöző madzagot, és vékonyan felszeleteljük.
Amíg a hús pihen, elkészítjük a gesztenyemártást. A főtt gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalóval elkeverjük, majd sűrűre főzzük. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá szaftot vagy vizet.) Ezután tálalhatjuk a pulykasültet gesztenyemártással, kínálhatunk hozzá krumplipürét, szilvabefőttet valamint a vele sült fokhagymagerezdeket.

A recept a Kifőztük 10. számában jelent meg, amelyben sok-sok ünnepi recepttel készültünk. Akinek nincs ötlete, hogy mit készítsen szilveszterre, lapozza fel ezt a számot, biztos talál benne néhány ötletes ételt!

7 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails