2010. december 19.

Diós és mákos kiflik

A diós és mákos kiflik készítését a rugelach ihlette, de mégsem nevezném annak, mert a tésztáját nem krémsajtos tésztából készítettem, hanem a jól bevált túrós tésztámból. Csokoládés, kakaós töltelékkel is elkészíthetjük. Karácsonyra is megsüthető, jól illik az ünnep hangulatához, remek aprósütemény. (Aki előre szeretne dolgozni, nyersen, feltekert állapotban lefagyaszthatja és felolvadás után kisütheti, de kisütött állapotban is fagyasztható. Bár én a frissen sütött sütemények híve vagyok, de aki így tud az idejével gazdálkodni, kipróbálhatja a fagyasztást.)
Hozzávalók: A tésztához 25 dkg liszt+ amennyit felvesz a gyúrásnál, 25 dkg túró, 25 dkg vaj, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 csapott teáskanál sütőpor, csipet só. Diós töltelékhez 7-8 dkg darált dió, 4 dkg kristálycukor, 2 dkg mazsola, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 3-4 evőkanál kajszibarack lekvár, ízlés szerint reszelt narancshéj (elhagyható). Mákos töltelékhez 7-8 dkg darált mák, 4 dkg kristálycukor, (a mákot és a cukrot együtt is darálhatjuk, akkor értelem szerűen nem kell külön a kristálycukor) 2 dkg mazsola, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 3-4 evőkanál kajszibarack lekvár, ízlés szerint reszelt citromhéj (elhagyható). A kiflik szórásához 2-3 evőkanál fahéjas kristálycukor.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük, de egy éjszakát vagy egész napot is pihenhet. A diós és a mákos töltelék hozzávalóit összekeverjük, a lekvár kivételével. A lehűlt tésztát két egyenlő részre osztjuk, bucivá formáljuk, amelyekből egyenként 25-28 cm átmérőjű köröket nyújtunk. Az egyik tésztát megkenjük lekvárral, rászórjuk a diós tölteléket, picit belenyomkodjuk a tésztába. Ezt követően 12 egyenlő cikkre vágjuk a tésztánkat és a cikkeket kifli formára feltekerjük. Ugyan így járunk el a másik tésztával és a mákos töltelékkel. A kifliket 2 sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tejjel felvert tojással megkenjük és fahéjas kristálycukorral megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (Arra ügyeljünk, hogy a tészta még hideg legyen, amikor a sütőbe kerül.) A kész kifliket hagyjuk a tepsiben hűlni, mer melegen picit puha lehet.

8 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki, bárcsak az én tányéromon lenne :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyszerű, feltétlenül kipróbálom! Köszi a receptet! :-DDD

    VálaszTörlés
  3. De jò lenne enni belole! E'n màr teljesen kikèszultem a sutèstol. hàrom hete màst sem csinàlok csak kekszet sutok, ajàndèkba.
    Ha nem jonnèk màr erre Karàcsony elott akkor
    Nagyon Boldog Karàcsonyt kivànok neked ès a csalàdodnak !Szia!
    Aniko

    VálaszTörlés
  4. Békés, Boldog Karácsonyt kívánok neked!

    VálaszTörlés
  5. Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!!

    VálaszTörlés
  6. Békés, boldog, szép karácsonyt kívánok!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen a karácsonyi jókívánságokat és azt is, hogy erre jártatok!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails