2010. április 15.

Nagyon kakaós csiga

Gyerekkoromban a kakaós csigák közül leginkább a vajas leveles kelt tésztából készültet kedveltem. Megpróbáltam elkészíteni. Nem csak a töltelékbe, hanem a többször hajtogatott vajas kelt tésztába is került kakaó, méghozzá a vajba. A tészta hasonlóan készült minta croissantnál.

Hozzávalók: A tésztához 20 dkg vaj, 60 dkg liszt, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 1 kávéskanál só, fél csomag sütőpor, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 tojás + 1 tojás a kenéshez, 1,5 dl víz, 1,5 dl tej, 1 evőkanál citromlé. A töltelékhez 4-5 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 4-5 evőkanál csokoládé-, vagy mogyorókrém.
Elkészítés: A vajat 10 dkg liszttel és a 2 evőkanál kakaóporral összedolgozzuk. Az 50 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tojást és a sütőport. A vizet és a tejet összekeverjük, kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk a cukrot a citromlét és a liszthez öntjük. Könnyű tésztává gyúrjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk és egyenletesen rákenjük a kakaós vajat, feltekerjük, lelapítjuk, a tészta széleit középre, ezt követően félbe hajtjuk. Az így kapott hosszúkás tésztatömböt hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük. Majd újabb hajtogatás és ismét egy órás hűtős pihenés következik. (Nálam egy éjszakát pihent.) Ezt követően lisztezett felületen nagy téglalappá nyújtjuk (Kb. 30 cm X 55 cm), megkenjük mogyoró vagy csokoládé krémmel , rászórjuk egyenletesen a kakaós-cukros keveréket, feltekerjük és 1,5-2 cm széles szeleteket vágunk belőle. Két sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy ne érjenek egymáshoz. Újabb 30-40 percig kelesztjük langyos helyen. Ezt követően megkenjük felvert tojással és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

8 megjegyzés:

  1. Na ne... Múlt szombaton a bukták, és már indultam is buktát sütni a konyhába.

    Most meg ezek a csodák... Nem kell törni a fejemet, mit süssek hétvégén :-)

    VálaszTörlés
  2. Ma gyilkolásztok engem. Én meg nagyo-nagyon ennék belőle. Csodás

    VálaszTörlés
  3. Örülök C. Viki!

    Bianka, nem szándékos....:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Tündér,

    ne haragudj én több mindent nem értek. Ha jól látom, a liszt 10 dkg-nyi részét a 20 dkg vajjal összegyúrod. Az 50 dkg-nyi részt meg a többi hozzávalóval. Ebből a hagyományos leveles tészta recept szerint kell a tésztát elkészíteni? Vagyis az nagyobb tésztát kinyújtod, közepére a vajas részt és úgy kezded el hajtogatni? Jól értem?

    A másik kérdésem, hogy miért kell egyszerre sütőpor és élesztő egy tésztába? Mennyivel lesz más?

    Ezt a végén nem kell tejjel vagy tejszínnel meglocsolni? Nem szárad ki? (Esetleg a sok vaj miatt?)Nekem olyan receptem van, amit locsolgatni kell: http://mackokonyha.blogspot.com/2010/02/nem-valentin-napi-naaagyon-csokis-csiga.html

    Bocs a sok kérdésért, előre is köszi :-)

    VálaszTörlés
  5. Szia Mackómama!
    Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre:)

    Mint ahogy a bejegyzés elején írom, ez a kakaós csiga vajas leveles (hajtogatott) kelt tésztából készült. Egyes szakácskönyvek félvajas tésztaként is említik, mivel kevesebb a vaj benne, mint a vajas leveles tésztában, ahol a liszt és a vaj mennyisége megegyezik.Az élesztő, sütőpor és citrom könnyebbé teszi a tésztát, szépen felemeli (kémiai okát nem tudom,hogy miért kellélesztő és sütőpor egyaránt, elfogadtam, hogy így szól a félvajas tészta receptje. Több tészta tartalmaz élesztőt és sütőport egyaránt: zserbó tésztája, török zsemle tésztája stb. Tény hogy más, mintha csak élesztő, vagy csak sütőpor lenne benne...).
    Igen a tésztát hajtogatom, mint a leveles tésztát. Én legtöbbször úgy hajtogaton, hogy kinyújtom a tésztát, rákenem a lisztes (jelen estben lisztes-kakaós) vajat, mint egy tölteléket, feltekerem, lelapítom,középre, majd félbe hajtom,majg többször hajtogatom, ahogy írom is.Szép leveles lesz. Természetesen lehet máshogy is hajtogatni, azt a croissantnál le is írtam: http://izeskalandok.blogspot.com/2009/12/gesztenyes-croissant.html
    Nem volt konkrét receptem, csak egy félvajas tészta receptjéből próbáltam rekonstruálni azt a kakaós csigát, amit szerettem gyerekkoromban. Én nem locsolgattam semmivel. Ez egy ropogósabb, de levelei között puha tészta. Nem szárdt ki.A nagyon kakaós nevet is azért adtam, mert nem csak a töltelékben, hanem a tésztában is van kakaó.
    Kelt tésztából is készítettem már kakaós csigát, de szintén saját elképzeléáseim alapján, recept nélkül: http://izeskalandok.blogspot.com/2010/03/kakaos-csiga-hidegen-kelt-tesztabol.html

    Remélem tudtam válaszolni kérdéseidre:))))Üdvözlettel!Tündér

    VálaszTörlés
  6. Nah. Hol voltam én eddig? Kérek két csigát reggelre a kávémhoz!:) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Szia Tündér,

    nagyon köszönöm a magyarázatot.
    Ez nem volt tiszta, hogy ez a fél-leveles tészta. Mindig tanulok valamit, pont ez a jó a gasztro-bloggerkedésben. :-) Nagyon jó dolog így egymástól tanulni. Köszönöm.
    Arra gondoltam, hogy mindenkinek van emléke arról a bizonyos gyerekkori kakaós csigáról... (Én pl. nem bírtam ki a suliig, már útközben elkezdtem majszolni, így mindig fülig csokisan érkeztem a suliba.) Milyen vicces lenne egy GBT-n ezt összehozni, kiváncsi lennék hány fajta kakaós csiga lenne ott? :-) Egy kísérletet megérne.
    További finom falatokat kívánok.

    VálaszTörlés
  8. Na, hol Szepyke?:))))Ok. Küldöm:))

    Mackómama! Örülök, hogy tudtam új információval szolgálni!(...És le tudtam írni érthetően:) Kívánok Neked én is további jó sütést, főzést!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails