tag:blogger.com,1999:blog-587598148378640392.post2203457795403278416..comments2024-03-20T10:19:19.214+01:00Comments on Ízes kalandok: Nagyon kakaós csigaTündérhttp://www.blogger.com/profile/06656194674815215074noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-587598148378640392.post-72359558026897464602010-04-17T09:59:01.359+02:002010-04-17T09:59:01.359+02:00Na, hol Szepyke?:))))Ok. Küldöm:))
Mackómama! Örü...Na, hol Szepyke?:))))Ok. Küldöm:))<br /><br />Mackómama! Örülök, hogy tudtam új információval szolgálni!(...És le tudtam írni érthetően:) Kívánok Neked én is további jó sütést, főzést!Tündérhttps://www.blogger.com/profile/06656194674815215074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-587598148378640392.post-23050638979622182772010-04-17T08:56:54.305+02:002010-04-17T08:56:54.305+02:00Szia Tündér,
nagyon köszönöm a magyarázatot.
Ez ...Szia Tündér,<br /><br />nagyon köszönöm a magyarázatot. <br />Ez nem volt tiszta, hogy ez a fél-leveles tészta. Mindig tanulok valamit, pont ez a jó a gasztro-bloggerkedésben. :-) Nagyon jó dolog így egymástól tanulni. Köszönöm.<br />Arra gondoltam, hogy mindenkinek van emléke arról a bizonyos gyerekkori kakaós csigáról... (Én pl. nem bírtam ki a suliig, már útközben elkezdtem majszolni, így mindig fülig csokisan érkeztem a suliba.) Milyen vicces lenne egy GBT-n ezt összehozni, kiváncsi lennék hány fajta kakaós csiga lenne ott? :-) Egy kísérletet megérne.<br />További finom falatokat kívánok.Mackómamahttps://www.blogger.com/profile/12310600636447026516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-587598148378640392.post-5014537433383509742010-04-17T00:24:40.926+02:002010-04-17T00:24:40.926+02:00Nah. Hol voltam én eddig? Kérek két csigát reggelr...Nah. Hol voltam én eddig? Kérek két csigát reggelre a kávémhoz!:) Köszönöm!szepykehttps://www.blogger.com/profile/14538609947462147415noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-587598148378640392.post-3294603338231373532010-04-16T09:57:13.928+02:002010-04-16T09:57:13.928+02:00Szia Mackómama!
Megpróbálok válaszolni a kérdéseid...Szia Mackómama!<br />Megpróbálok válaszolni a kérdéseidre:)<br /><br />Mint ahogy a bejegyzés elején írom, ez a kakaós csiga vajas leveles (hajtogatott) kelt tésztából készült. Egyes szakácskönyvek félvajas tésztaként is említik, mivel kevesebb a vaj benne, mint a vajas leveles tésztában, ahol a liszt és a vaj mennyisége megegyezik.Az élesztő, sütőpor és citrom könnyebbé teszi a tésztát, szépen felemeli (kémiai okát nem tudom,hogy miért kellélesztő és sütőpor egyaránt, elfogadtam, hogy így szól a félvajas tészta receptje. Több tészta tartalmaz élesztőt és sütőport egyaránt: zserbó tésztája, török zsemle tésztája stb. Tény hogy más, mintha csak élesztő, vagy csak sütőpor lenne benne...). <br />Igen a tésztát hajtogatom, mint a leveles tésztát. Én legtöbbször úgy hajtogaton, hogy kinyújtom a tésztát, rákenem a lisztes (jelen estben lisztes-kakaós) vajat, mint egy tölteléket, feltekerem, lelapítom,középre, majd félbe hajtom,majg többször hajtogatom, ahogy írom is.Szép leveles lesz. Természetesen lehet máshogy is hajtogatni, azt a croissantnál le is írtam: http://izeskalandok.blogspot.com/2009/12/gesztenyes-croissant.html<br />Nem volt konkrét receptem, csak egy félvajas tészta receptjéből próbáltam rekonstruálni azt a kakaós csigát, amit szerettem gyerekkoromban. Én nem locsolgattam semmivel. Ez egy ropogósabb, de levelei között puha tészta. Nem szárdt ki.A nagyon kakaós nevet is azért adtam, mert nem csak a töltelékben, hanem a tésztában is van kakaó.<br />Kelt tésztából is készítettem már kakaós csigát, de szintén saját elképzeléáseim alapján, recept nélkül: http://izeskalandok.blogspot.com/2010/03/kakaos-csiga-hidegen-kelt-tesztabol.html<br /><br />Remélem tudtam válaszolni kérdéseidre:))))Üdvözlettel!TündérTündérhttps://www.blogger.com/profile/06656194674815215074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-587598148378640392.post-13545237836868192112010-04-15T22:14:23.194+02:002010-04-15T22:14:23.194+02:00Szia Tündér,
ne haragudj én több mindent nem érte...Szia Tündér,<br /><br />ne haragudj én több mindent nem értek. Ha jól látom, a liszt 10 dkg-nyi részét a 20 dkg vajjal összegyúrod. Az 50 dkg-nyi részt meg a többi hozzávalóval. Ebből a hagyományos leveles tészta recept szerint kell a tésztát elkészíteni? Vagyis az nagyobb tésztát kinyújtod, közepére a vajas részt és úgy kezded el hajtogatni? Jól értem?<br /><br />A másik kérdésem, hogy miért kell egyszerre sütőpor és élesztő egy tésztába? Mennyivel lesz más?<br /><br />Ezt a végén nem kell tejjel vagy tejszínnel meglocsolni? Nem szárad ki? (Esetleg a sok vaj miatt?)Nekem olyan receptem van, amit locsolgatni kell: http://mackokonyha.blogspot.com/2010/02/nem-valentin-napi-naaagyon-csokis-csiga.html<br /><br />Bocs a sok kérdésért, előre is köszi :-)Mackómamahttps://www.blogger.com/profile/12310600636447026516noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-587598148378640392.post-9618948333577215342010-04-15T21:59:03.701+02:002010-04-15T21:59:03.701+02:00Örülök C. Viki!
Bianka, nem szándékos....:)Örülök C. Viki! <br /><br />Bianka, nem szándékos....:)Tündérhttps://www.blogger.com/profile/06656194674815215074noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-587598148378640392.post-85213252431051387172010-04-15T19:16:16.609+02:002010-04-15T19:16:16.609+02:00Ma gyilkolásztok engem. Én meg nagyo-nagyon ennék ...Ma gyilkolásztok engem. Én meg nagyo-nagyon ennék belőle. CsodásBiankahttps://www.blogger.com/profile/04740852582267201615noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-587598148378640392.post-14242874731474323112010-04-15T19:03:56.086+02:002010-04-15T19:03:56.086+02:00Na ne... Múlt szombaton a bukták, és már indultam ...Na ne... Múlt szombaton a bukták, és már indultam is buktát sütni a konyhába. <br /><br />Most meg ezek a csodák... Nem kell törni a fejemet, mit süssek hétvégén :-)Chef Vikihttps://www.blogger.com/profile/12511727377402108331noreply@blogger.com