2010. április 29.

Bretagne-i aszalt szilvás felfújt (Far breton)

Ezzel a jó kis recepttel Notburga ismertetett meg. Köszönet érte! Egyszerű, gyors, finom. A végeredményt tekintve, ízre eléggé hasonlít a Limousine-ból származó clafoutisra. (Valószínű a bretagne-iak és Limousine lakói ezért a kijelentésért ölre mennének:) Mind két felfújt kipróbálását csak javasolni tudom.

Hozzávalók: Négy adaghoz 5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor (elhagyható), 10 dkg liszt, csipet só, 3 dkg vaj, 6 tojás, 10 dkg aszalt szilva, 3 evőkanál rum (én pálinkát használtam), 1 evőkanál forró víz (elhagytam).
Elkészítés: A szilvát a rum és a víz keverékébe (vagy pálinkába) áztatjuk kb. 10 percre, majd leszűrjük, leitatjuk a nedvességet a szilváról és lisztbe forgatjuk. Ha marad rum, vagy pálinka az áztatásból, hozzákeverhetjük a tésztához. A tejet a cukorral, vaníliás cukorral és a vajjal addig melegítjük, amíg elolvad a vaj. A tojásokat a liszttel felverjük és apránként hozzáadjuk a tejes keveréket, elkeverjük és egy sütő tálba vagy felfújt formába öntjük. Egyenletesen rászórjuk a lisztbe forgatott szilvát és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. Melegen és hidegen egyaránt fogyaszthatjuk.

3 megjegyzés:

  1. Hű de guszta, nagyon ott van :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy valamit én is tudtam Neked az "asztalra tenni", ami ízlett.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Bianka!

    Kedves Notburga! Naná, hogy tudtál tenni az asztalra...! Nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails