2009. október 21.

Tarte flambée

A tarte flambée (németül flammkuchen) egyik leghíresebb elzászi étel. Tradicionálisan a maradék kenyértésztából készül, hagyma, szalonna, creme fraiche, kerül a tetejére és így sütik ki. Olasz rokona a pizza, nálunk hagymás, szalonnás tejfölös lepénynek neveznék. Most az elegáns elnevezésű tarte flambéet készítettem el. Az ötlet "az egy falat Franciaország" című szakácskönyvből származik.
Hozzávalók: A tésztához 25 dkg liszt, 1,5 dkg élesztő, fél teáskanál só, 3 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl langyos víz. A rávalóhoz 2 db fehér hagyma csíkokra szeletelve, 2-3 dkg vaj vagy 2 evőkanál olívaolaj, 10 dkg krémsajt, 1,8 dl creme fraiche (tejföllel helyettesíthető),20 dkg szalonna csíkokra vágva.
Elkészítés: A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, 10 percig pihentetjük, majd hozzá adjuk az olajat és elkeverjük. A liszthez adjuk a sót, az élesztős keveréket, összegyúrjuk és kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük. A rávalóhoz a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk és puhára pároljuk benne a felszeletelt hagymát, de nem pirítjuk. A creme fraichet (vagy tejfölt) összekeverjük a krémsajttal. Miután a tészta megkelt, vékonyan egy közepes kiolajozott tepsibe nyújtjuk úgy, hogy legyen egy kis pereme. A hagymát és a felcsíkozott szalonnát egyenletesen a tésztára szórjuk és ráöntjük a krémsajtos keveréket. 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük úgy, hogy a töltelék kicsit megpiruljon. Nagyobb négyzetekre vágva kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Jó kis vacsoraétel, mi a férjemmel biztosan nagyon szeretnénk!
    A gyerekek miatt gondolkodom ilyesmin már régóta-szerintem nagyon finom, de őket kiszámítani...hmmmmm elég nehéz ügy:)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ez a pompos,vásárokon,rendezvényeken: töki pompos.

    VálaszTörlés
  3. Strasbourgban amit ettünk, az teljesen lapos volt, egyáltalán nem ilyen kelt a tésztája, de ettől függetlenül nagyon rendben van a kaja.

    VálaszTörlés
  4. Trinity! Szerintem két fő részére is elkészíthető. Nem nagy munka:)

    Szazala!Igen tarte flambée, flammkuchen, töki pompos, lángos, pizza, lepény stb.valahol rokonságban állnak. Más nép,más táj, más szokás, más név...

    Ági! Valóban kicsit nyújthattam volna nagyobbra és vékonyabbra. Az említett szakácskönyvben megadott recept alapján készítettem. A könyvben a képen is kicsit vékonyabb a tészta, de nemsokkal. Kelt tészta jellege van.A szakácskönyvre hagyatkoztam, még nem jártam Franciaországban. Valószínüleg ahány kéz, annyi tészta:)...

    VálaszTörlés
  5. Valóban rokon a pizzával, ez egy egyszerű kenyértészta alap, a feltét határozza meg, mi lessz belőle:) Finom, és jó ötletet adtál!

    VálaszTörlés
  6. Gyöngyi!Örülök, hogy tetszik! Tényleg finom. A tejföl és a krémsajt összekeverésével egy kellemes ízű krémet kapunk, valahogy más lesz az íze, mintha külön-külön tennénk a tésztára.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails