2009. október 27.

Sajtos bucik

A sajtos buci tésztájába kockára vágott sajt kerül, amely sülés közben a szélén lávaszerűen kifolyik, a tészta belsejében pedig sajttal körülvett lyukak keletkeznek. A tésztába ízesítőül került még őrölt borskeverék és reszelt fokhagyma. A bucikat (két buci esetén) 2 db 12 cm átmérőjű szufléformában, vagy (virág) cserépben süssük ki.

Hozzávalók: Két 12 cm átmérőjű formához 30 dkg liszt3 még amennyit felvesz a tészta, 1-1,2 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál cukor, 1 teáskanál frissen őrölt borskeverék, 1 gerezd reszelt fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1,5-1,7 dl langyos víz, 15 dkg sajt felkockázva (pl. ementáli, trappista stb.),1 kisebb felvert tojás a kenéshez.
Elkészítés: A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk a cukrot. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az őrölt borskeveréket, a reszelt fokhagymát. Az élesztős langyos vízhez keverjük az olívaolajat és liszthez adjuk. Jól bedagasztjuk és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezután a megkelt tésztába belegyúrjuk a sajtkockákat, két felé osztjuk a sajtos tésztát, bucikat formálunk belőle és beletesszük a kiolajozott szufléformákba. A tésztát ismét kelesztjük 15-20 percig, megkenjük a felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. (A formákat tegyük egy tepsibe, vagy a rács alá tegyünk tepsit, hogy az esetlegesen lecsöpögő sajtot felfogja.)

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails