2009. október 27.

Grissini

Többször, többféle tésztából és különféle ízesítéssel sütöttem grissinit. A legutóbbi igen jól sikerült. A focaccia tésztáját használtam hozzá.(Végül is a focaccia és a grissini is a maradék kenyértészta hasznosításából született:)

Hozzávalók: 30 dkg liszt+amennyit még felvesz a gyúrásnál, 1,5 dkg élesztő, 2 dl langyos víz, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál cukor, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1 ág rozmaring, 2-3 ágacska oregánó, 1-2 gerezd fokhagyma. 1 felvert tojás a kenéshez.
Elkészítés: Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk és hozzáadjuk a cukrot. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót. A rozmaring ág és az oregánó ág leveleit a lisztbe vagdossuk egy olló segítségével. A fokhagymát a lisztbe reszeljük. Az élesztős langyos vízhez adjuk az olívaolajat, elkeverjük és a liszthez öntjük. A tésztát jól összegyúrjuk és kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Miután megkelt a tészta, átgyúrjuk és kb. 20X35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk és a hosszabb oldala mentén félbe vágjuk, így kapunk 2 db 10X35 cm nagyságú téglalapot.1-1,5 cm széles és 10 cm hosszú csíkokra szeleteljük a tésztát és egyenként kisodorjuk úgy, hogy kb. 18-20 cm hosszúságú rudakat kapjunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a rudacskákat, 10 percig kelesztjük, megkenjük a felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük kb. 10-15 perc alatt (3-4 nagyobb tepsire való lesz belőle.) Nagyon finom ropogtatni való, mindenféle tartósító nélkül....

2 megjegyzés:

  1. Nagyon megtetszet ez a recept,egyszerü háziropogós. Sokszor előfordul nálunk is, hogy úgy rágcsálnának valamit, mostmár tudom, hogy legközelebb ez lesz a rágcsa. De azért megkérdezném, hogy a szárított élesztö is jó lesz.e hozzá? Mert álltalában ezt tartok itthon.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails