2009. október 22.

Zöldfűszeres graham bucik

Múlt héten készítettem ezeket a tátogó kismadarakra emlékeztető bucikat. A tésztájába került némi zöldfűszer, de csak annyi, hogy egy kis pikáns ízt adjanak. Laktató, tartalmas tésztájának köszönhetően egy bucival jól is lehetett lakni. Készült belőle szendvics, de juhtúróval és vörösbab pástétommal is igen finom volt.

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 20 dkg graham-liszt, 2 dkg élesztő, 1 csapott teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 3 evőkanál olívaolaj, 2,5 dl langyos víz, 1 ágacska rozmaring, 1-2 ágacska oregánó, 3-4 tekerés frissen őrölt bors, 1 tojás a kenéshez.
Elkészítés: Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, elkeverjük és hozzáadjuk az olajat. A liszteket egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a borsot, a felaprított zöldfűszer leveleket és az élesztős keveréket. A tésztát jól összegyúrjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Miután megkelt átgyúrjuk a tésztát, hat egyenlő részre osztjuk és kerek bucikat (zsemléket) formálunk, amelyeket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük és ismét kelesztjük. Miután megkeltek a bucik, egy olló segítségével, kb. 1 cm mély keresztet metszünk a bucik tetejére. Ezt követően kb. 10 percet még kelesztjük a bucikat, majd megkenjük a felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails