2009. október 23.

Csokoládés-nugátos torta

Ismét egy francia ízes kalandozás, ezúttal a desszertek világában. A torta tésztája vajas és boros, a töltelék csokis, mogyorókrémes. A torta kis mérete ellenére igen laktató és tartalmas. Az ötlet innét származik. Az eredeti recept szerint több kis tortácskát kellet volna készíteni, most én nem bíbelődtem ezzel, hanem egy nagyobb (de ne túl nagy) tortát gyártottam. A végeredmény így is finom lett. A hozzávalókat kicsit kerekítettem.
Hozzávalók: A tésztához 9 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dkg porcukor, 1 db kis tojás sárgája, 1-2 evőkanál fehérbor (eredetileg aszúbor), kis csipet só. A csokoládés töltelékhez 6 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 6 dkg vaj, 6 dkg mogyorókrém (pl.: Nutella), 3 dkg porcukor, 1 db tojás és 1 db tojás sárgája. Díszítéshez 9 db pekándió.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze és egy órára tegyük hűtőbe. Ezt követően a hideg tésztát bőven lisztezett felületen nyújtsuk akkorára, hogy egy 22-23 cm átmérőjű piteformát ki tudjuk bélelni vele úgy, hogy az oldalát is teljesen befedje. 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük a tésztát, ha van légkeveréssel. (Süthetjük vaksütéssel is, azaz babbal bélelve., hogy ne púposodjon. Ha az egyszerűbb sima sütést választjuk, és sülés közben kicsit púposodik a tészta, lyukasszuk ki, vagy óvatosan nyomjuk vissza. Nálam is maradt egykét apróbb púp, de végül nem volt zavaró:) A csokoládés töltelékhez a vajat és a csokoládét olvasszuk fel egy kisebb lábosban és keverjük simára. Adjuk hozzá a mogyorókrémet, keverjük el, majd adjuk hozzá a cukrot és a tojásokat, kicsit melegítve keverjük el, míg sima nem lesz a krém. Ezt követően a kisült tésztára önjük a csokoládés krémet és további 5 percig sütjük. A sütőből kivéve feldíszítjük pekándióval. Ha már nem győzzük a várakozást, langyosan szeletelhetjük.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon kívánatos!Biztos finom is!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon étvágygerjesztő,mennyire finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Hú, ez csodás! Nagyon kedvemre való, különösen a Nutella benne ;-)))

    VálaszTörlés
  4. Ottis, Belly, Ági! Köszi, hogy benéztetek!Tényleg jó kis torta, csokiimádóknak tudom ajánlani.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails