2009. október 11.

Almás hagymakrémleves

Az ősz beálltával kezdem bepótolni a nyári levesfogyasztás terén tanúsított mulasztásomat. Nagy kedvenceim a krémlevesek. A húsleves alapúak könnyen elkészíthetőek, ha teszünk félre a vasárnapi húslevesből. (Leveskockából is készíthető a húsleves alap, de koránt sem lesz olyan finom, mint a házi húslevessel készített. Én a házit javaslom:) Az almás hagymakrémleves is egy húsleves alapú krémleves. Anyu húslevese most is remek alapul szolgált:)
Hozzávalók: 4 db közepes vöröshagyma, 4 db közepes alma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál keményítő, 1 liter húsleves, 1 kispohár tejföl, 1 szál kakukkfű, 1 szál oregánó (1-1 kiskanál szárított változattal helyettesíthető), só, frissen őrölt bors, 1-2 evőkanál barna cukor, 1 csapott kávéskanál fahéj. A tálaláshoz vajon pirított kenyérszelet, vagy zsemlekocka.

Elkészítés: A megtisztított almákat vékony szeletekre vágjuk és a vajon elkezdjük párolni, majd hozzáadjuk a fahéjat és a cukrot az olívaolajat és a felkockázott vöröshagymát. Tovább pároljuk a keveréket, de nem kell karamellizálni. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a kakukkfüvet és az oregánót. Kb. 5-7 percig pároljuk tovább, ezután hozzákeverjük a keményítőt és a felmelegített leves felét és fedő alatt addig főzzük, míg a hagyma teljesen megpuhul. Ekkor kivesszük a fűszerágakat, hozzáadjuk a tejfölt és összeturmixoljuk a levest. Ezt követően felöntjük a maradék húslevessel és összemelegítjük, de nem forraljuk. Vajban pirított zsemlekockákkal, vagy kenyérszeletekkel tálaljuk.

3 megjegyzés:

  1. Ezt meg kell főznöm! Imádom a krémleveseket és ez a változatmég még sosem jutott eszembe.Inkább a sós, mint édes változat a kedvencem / a családom azért kap édeset, ha kér /, így most már jöhet az alma is. Ez lesz a holnapi levesünk, úgy sem volt még ötletem.

    VálaszTörlés
  2. Ma megfőztem ebédre és igen, tetszett. Finom volt, de nem tudtam eldönteni, hogy almaleves hagymával vagy hagymaleves almával. Viccen kívül, fogom még főzni. Meg is akartam írni ma, de már nincs hozzá kedvem. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails