2009. június 3.

Zöldségkrémleves

Ezt a levest talán 6-7 évvel ezelőtt, egy hideg téli estén találtam ki, az akkor éppen rendelkezésemre álló alapanyagokból készítettem. Az alapja, hagyma , fokhagyma, sárgarépa, zöldség gyökér, zeller, krumpli. Először ezekből a zöldségekből készítettem, de adhatunk hozzá továbbá pl:brokkolit, gombát, spárgát, vagy nagyobb adag zellert és akkor ez adja meg a levesünk domináns ízét. Azért szeretem, mert ez a zöldségkrémleves tényleg zöldségekből készül, nincs szükség semmilyen alaplére,mert a zöldség mennyiség ad épp elég ízt a levesnek. Nagyon sokszor készítettem ünnepi ebédek, vacsorák alkalmával is, de hétköznap is. Amire külön büszke vagyok, hogy a vendégségbe érkező gyerekek, akik csak messziről szemlélték a zöldségeket, -talán valamilyen ellenséget véltek látni bennük:) - az utolsó cseppig bekanalazták és még dicsérő szavakkal is illettek. Kell ennél nagyobb elismerés:) A képen látható leves spárgavégekkel egészült ki, szép színt kölcsönözve neki...
Hozzávalók: 2 közepes hagyma, 10-12 gerezd fokhagyma, 2-4 db sárgarépa, 2-3 zöldség gyökér, 1 közepes zeller, zellerzöld (vagy zöldség zöldje is jó),4-6 szem krumpli, spárgavégek (de mint ahogy fentebb említettem sokféle zöldség jó még a leveshez, pl. ha gombát adunk hozzá kb. 20 dkg-ot, gombakrémlevest kapunk, de kerülhet még bele brokkoli, még több zeller, karalábé stb. amit a fantáziánk diktál), 10 dkg margarin, kb. egy nagy pohár tejföl (vagy főzőtejszín, vagy mindkettő vegyesen), 2-3 csapott evőkanál liszt, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A megtisztított zöldségeket kockákra vágjuk, a felaprított hagymát és a fokhagymát 3-4 gerezd kivételével, a margarinon üvegesre pároljuk és hozzá adjuk a felkockázott zöldségeket. Hagyjuk néhány percig, hogy együtt süljenek a zöldségek, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket. Sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk, az nem baj ha a lé elfő. Ekkor a zöldségekhez adjuk a lisztet, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, ha szükséges 1-2 dl vizet és jól öszeturmixoljuk a levesünket. A turmixolás közben hozzá adjuk a maradék fokhagymát, így intenzívebben érződik majd az íze és a zellerlevelet. Ezt követően a levesünket visszaöntjük a lábosba és ha szükséges még adunk hozzá vizet, de a krémes állag maradjon meg, és ízesíthetjük sóval borssal ha szükséges, majd ezt követően összeforraljuk és el is készült a levesünk. 10-15 perc pihentetés után tálalhatjuk. Adhatunk hozzá pirítóst, vagy szárított kenyérkockát simán, vagy margarinon megpirítva stb.

3 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon szép a színe!!! Az én gyerkőceim is szeretik nagyon a krémleveseket, sokkal jobban, mint a sima zöldséglevest-van benne valami varázslat:)))

    VálaszTörlés
  2. az egészségtelen margarin helyett inkább használj vajat vagy olíva olajat, a margarin rákkeltő!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Calgary! Köszönöm, hogy erre jártál. Kicsit ha nézelődsz a blogon, láthatod hogy évek óta nem használtam margarint....

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails