2009. június 22.

Gyümölcsös kocka

Ezt a süteményt bármilyen gyümölccsel süthetjük. Most cseresznyéből és barackból készítettem, mivel ezek a gyümölcsök voltak éppen otthon. A hétvégi süteményünk volt. Annak ellenére, hogy kétféle tésztából készül, nem nevezném bonyolultak, és ha gyorsan előkészíthető gyümölccsel pakoljuk meg, egy két szóból össze is állítható. Készítettem már ribizlivel, de szederrel meggyel szilvával, szőlővel is el tudom képzelni:)

Hozzávalók: Az alsó tésztához: 30 dkg liszt (ennek 1/3-a lehet keményítő is), 20 dkg margarin, 25 dkg cukor, 2 teáskanál sütőpor, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, reszelt citromhéj. A felső tésztához: 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg pirított mandula szeletek. A töltelékhez: kb. 60-70 dkg gyümölcs megtisztítva, megszárítva.(Én most kb. 30 dkg kimagvalt cseresznyét és kb. 30 dkg tisztított , felszeletelt barackot használtam.)
Elkészítés: A gyümölcsöket, kimagvaljuk, megtisztítjuk, ha szükséges felkockázzuk és megszárítjuk. Az alsó tésztához a margarint a cukorral habosra keverjük, hozzá adjuk a tojásokat a citromhéjat és tovább keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és adagolva a tojásos keverékhez adjuk. A tészta masszánkat sütőpapíral bélelt közepes tepsibe kenjük. (Nem kell megijedni, kicsit nehezen kenhető a tészta, de 1-2 evőkanál rummal lágyíthatjuk mielőtt a tepsibe kennénk.) A gyümölcsöket előzőleg 1-2 evőkanál pálinkával meglocsoljuk, majd a tészta tetejére szórjuk és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 30 percig sütjük. Elkészítjük a felső tésztát, ami nem más, mint 3 tojásból készült piskóta, amelyhez a tojások fehérjét habbá verjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzá adjuk a tojások sárgáját, és elkeverjük. Végül a masszához adjuk a lisztet és óvatosan belekeverjük. A mandula szeleteket egy serpenyőben megpirítjuk. A süteményünket 30 perc sülés után kivesszük a sütőből, a gyümölcsökre öntjük a piskótát, a piskóta tésztára szórjuk a pirított mandulát és visszatesszük a sütőbe a süteményt és további 15-20 perc alatt készre sütjük. Langyosan szeletelhetjük és porcukorral megszórva kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails