2009. június 14.

Zöldfűszeres zöld dinnye fagyi, mézzel és pörkölt dióval

Mivel ismét meleg napok köszöntöttek ránk, arra gondoltam jó lenne valamilyen gyümölcsös fagylaltot készíteni. A zöld dinnyére esett a választásom. Megkóstoltam, és úgy éreztem, hogy valamilyen aromás pikáns fűszerre vágyik ez a zöld dinnye. Először a dinnye húsát rozmaring levelekkel turmixoltam össze, de további fűszerek kívánkoztak még a dinnyéhez. Tettem hozzá görög bazsalikomot és citromfű levelet. Tálaláskor pörkölt diót és mézet adtam hozzá, ami igen jót tett a zöld dinnye fagyiban rejlő ízek érvényesülésének. Egy egészen különleges, hűsítő fagyi született ebből a szokványosnak nem mondható fűszerezésből.
Hozzávalók: 1 kisebb zöld dinnye, 1 dl tejszín, 1 dl natúr joghurt, 1 tojás, 2 dl víz, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, rozmaring levelek (kb. 6 db), 6-8 citromfű levél, egy kisebb ágacska görög bazsalikom, méz és pörkölt dió a tálaláshoz.

Elkészítés: A dinnye húsát a zöld fűszerekkel összeturmixoljuk, 2-3 citromfű levél kivételével. A tojás sárgáját a tejszínnel és a vaníliás cukorral gőz felett krémmé főzzük. 1 dl vizet felforralunk, hozzá adjuk a cukrot, miután elolvadt, adunk hozzá még 1 dl vizet. A cukros vizet a dinnyés turmixhoz öntjük. A joghurtot elkeverjük a főzött krémmel és hozzáadjuk a dinnyés keverékhez. A maradék citromfű leveleket felaprítjuk és belekeverjük a dinnyés masszába. Egy fedeles dobozba öntjük és 4-6 órát mélyhűtőben hűtjük, úgy hogy fél óránkét megkavarjuk a masszánkat. Az első kavaráskor belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét.
Miután lehűlt a fagylaltunk, kelyhekbe kanalazzuk, mézzel és pörkölt dióval tálaljuk. Egy egészen különleges és üdítő ízvilággal ismerkedhetünk meg.

3 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon különlegeset alkottál :) Finom lehetett, el tudom képzelni !

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm lúdanyó! Nekem nagyon bejött, mézzel és pörkölt dióval különösen jó! Meg is nézem, maradt-e még:)

    VálaszTörlés
  3. Hűha, dinnye mézzel és dióval-igen jó kombináció!!!!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails