2009. június 22.

Nagymama mazsolás kuglófja

Következzen egy nagy klasszikus: a nagymama mazsolás kuglófja. Számomra ez a recept azért is kedves, mert valóban a mamámtól származik. Nagyon jól tudta készíteni, Ő mindig kakaósan, mazsolásan sütötte, én most csak mazsolával készítettem. Amikor megkérdezte, hogy mit süssön, én mindig ezt a kuglófot választottam. Nem tudom ki hogy van az ilyen formájú kuglófokkal, én amikor rájuk nézek, olyan mintha időutazáson vennék részt és egy múlt századi ("boldog békeidős") otthonba pottyannék, ahol éppen a délutáni teához, kávéhoz készülődnek és a friss mazsolás kuglóf illata járja át az ebédlőt....Aztán felébredek, de a kuglóf szerencsére valódi....A mamámnak két cserép kuglófsütője volt, így egyszerre mindig kettő kuglóf készült. Én csak egyet sütöttem, a forma pedig nem volt más, mint Esztertől és Pétertől kapott szilikon kuglófsütő forma, amely szintén kiállta a próbát.
Hozzávalók: 60 dkg liszt+ még amennyit felvesz a gyúrásnál, 17 dkg olaj (ez nagyjából 2 dl-nek felel meg), 2 db tojás, 3 dl tej, 2 evőkanál cukor, 26 szem szacharin, 5 dkg élesztő, 1 csipet só, reszelt citromhéj, mazsola. Ha nem szilikon formában sütjük, olaj a sütőforma kiolajozásához.

Elkészítés: A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a szacharinokat és hagyjuk, hogy elolvadjon, majd a tejbe morzsoljuk az élesztőt és elkeverjük és végül a liszthez öntjük. Ezt követően a tojásokat, az olajat, a sót és a reszelt citromhéjat is a liszthez adjuk, jól bedagasztjuk a tésztát, és kb. hagyjuk egy órát kelni.

Miután megkelt a tészta, átgyúrjuk és ekkor hozzá adjuk a mazsolát, amit előzőleg beáztathatunk rumba, de nem szükséges. A mazsolát beledolgozzuk a tésztába, vastag hurkát formázunk belőle és beletekerjük a kuglófsütőbe. Ezt követően ismét hagyjuk kelni a tésztát kb. 30-40 percig, majd előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Amikor megsült, hagyjuk, hogy kicsit hűljön a kuglófunk (kb. 15 perc), majd kifordítjuk a formából és porcukorral megszórva tálaljuk.

4 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails