2009. június 2.

Epres lepény

Ez a gyümölcsös lepény sokféle gyümölccsel készíthető, de szerintem leges legjobb eperrel. Semmihez sem hasonlítható az, amikor a tésztába sült zamatos eper íz, a süteménybe harapva átjárja a testünket, lelkünket és egy pillanatra kizárul a külvilág és átadhatjuk magunkat az ízek élvezetének:) Ez is egy otthonról hozott íz, de legtöbbször ezt a süteményt én készítettem. A recept szüleim szomszédjától Erzsi nénitől származik. Az utóbbi években valahogy nem sütöttem olyan sokszor, de most már egy ideje készültem az elkészítésére. Kapóra jött, hogy tegnap barátnőm anyukájától kaptam epret, így este neki is láttam az epres lepénynek.
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 6 tojás, 3 evőkanál rum, a tetejére 60-80 dkg eper (vagy ízlés szerint bármilyen gyümölcs, szerintem friss barackkal is nagyon finom:)
Elkészítés: A tojások fehérjét habbá verjük. A margarint a porcukorral, és a tojások sárgájával habosra keverjük és hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd a tojások felvert habját. Összekeverjük, sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük és rászórjuk az epret (ha nagyobb szeműek, vágjuk félbe) és kicsit belenyomkodjuk a tésztába. 180 fokon (légkeveréssel 160 fokon) pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy át sült-e. Miután kihűlt szeleteljük.

4 megjegyzés:

  1. Úgy emlékszem, a nagymamám sütött ilyen soktojásos lepényt, és nagyon szerettük. De hogy eperrel..nem jutott volna eszembe, de ha kapok emberi áron epret, kipróbálom:)

    VálaszTörlés
  2. Meg ér egy próbát, szerintem nem fogod megbánni!Jófajta, érett házi eperből az igazi!(Nem a külföldről hozott, hűtőházban tárolt ízetlen, de a dobozban tetszetős eperből.)

    VálaszTörlés
  3. Jajj, melyiket szeressem: a torta is gyönyörű, a lepény is csábos....Ráadásul nálunk azt mondják, még tart az eperszezon!!!
    A lepényt gyorsabban összerakom, lehet, ő lesz a nyerő:)))

    VálaszTörlés
  4. Kedves trinity, ha lesz rá időd próbáld ki a tortát is. Elég gyorsan összeállítható...csak az a hűlési idő....az játszik a türelmünkkel:)))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails