2009. június 26.

Csípős pirított újburgonya

A csípős pirított újburgonya ötlete a "Tapas" című szakácskönyvből származik. Ez a könyv is része a már korábban említett szakácskönyv sorozatnak. A tapas a spanyol étkezés és egyben életforma tartozéka. Két fő étkezés közötti falatkákat jelent. Többnyire az ebéd és a vacsora között szolgálják fel kávézókban, bárokban 1-1 pohár bor kísérőjeként. Rendkívül jó szakácskönyvnek tartom, mert igen nagy számban ismertet meg a különféle tapasokkal. A zöldségeknek, a halféléknek, olajbogyóknak, tojásnak, sajtoknak, húsféléknek, kenyereknek, pizzáknak igen gazdag és változatos elkészítési módjaival ismerkedhetünk meg, és ezáltal gazdagíthatjuk az általunk készített ételek, felhasználási módok tárházát. A receptet saját elképzelésem szerint valósítottam meg. Önálló vacsoraként is megállja a helyét, salátával, sonkával tálalva, vagy akár köretként is készíthetjük, de mártogatóssal borozgatás mellé is kínálhatjuk.
Hozzávalók: Személyenként: 8-10 db apró szemű újburgonya, a pároláshoz kb .3-4 dkg vaj, vagy margarin, só, 0,5-1 dl víz. A csípős olajhoz (személyenként számítva): 2 evőkanál olíva olaj (fele-fele arányban keverhetjük napraforgó olajjal), 1 csapott teáskanál csípős paprika krém ("Erős Pista"), 1 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt fekete bors, 1 kávéskanál őrölt piros paprika.

Elkészítés: Az újburgonyákat alaposan megmossuk, és héjastól kevés vízzel a margarinnal és a sóval feltesszük és lefedve pároljuk. Közben az elpárolgó vizet pótoljuk, addig, míg meg nem puhul az újburgonya. A végén hagyjuk, hogy kicsit a margarinon süljön. Kivesszük egy lapos tálra az sült burgonyákat, és a nagyságuktól függően félbe, vagy négybe vágjuk. A fűszeres olajhoz valókat, az őrölt paprika kivételével összekeverjük és a burgonya párolásából, illetve sütéséből visszamaradt margarinhoz adjuk, felforrósítjuk hozzáadjuk az őrölt piros paprikát, elkeverjük és rögtön adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és addig süssük,míg meg nem pirulnak az újburgonyák.

2 megjegyzés:

  1. Á, szóval a "Tapas" című könyv....
    Nagyon jó kis recept ez is!!
    Bevallom, én is nagyon nézegetem a sorozat több darabját-ez is a listámon van:)))

    VálaszTörlés
  2. Csak ajánlani tudom!Egy egész nyárra, sőt talán kettőre való recept van benne!Nagyon tetszik, hogy változatos felhasználásra ad ötleteket!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails