2009. június 20.

Cseresznyés linzertorta

Esztertől és Pétertől kaptam két szilikon sütőformát. Remek ajándék, mert még szilikon sütőformám nem volt. Az egyik formát a cseresznyés linzertorta sütésével avattam fel. Nagyon kedvelem az ilyen linzeres, béles jellegű süteményeket, tortákat az éppen beérő gyümölcsökkel megtöltve. A forma jelesre vizsgázott, nagyon elégedett voltam a szereplésével:)
Hozzávalók: A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj (nem margarin:), 10 dkg cukor, 1 egész tojás, csipet só. A töltelékhez: 10 dkg darált dió (én most pekándiót használtam), 4 tojás, 5 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, kb. 40 dkg magvalt cseresznye. A tetejére kb. 5 dkg durvára vágott mandula pirítva, porcukor a szóráshoz.

Elkészítés: A tésztához valókat összegyúrjuk és hidegre tesszük legalább fél óráig. Közben elkészítjük a tölteléket. A tojások fehérjét habbá verjük, a vajat habosra keverjük a cukorral és a tojások sárgájával. A vajas keverékhez adjuk a darált diót, a magvalt lecsurgatott, cseresznyét, és végül a tojások felvert habját.
A tészta kb. 2/3-át vékony kerek, akkora lappá nyújtjuk, hogy egy 26 cm átmérőjű kerek sütőformát kibélelhessünk vele. A tésztát a formába nyomkodjuk, a lelógó részeket levágjuk. Ezt követően 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük. Ha szilikon formát használunk, a formát tegyük egy lapos tepsire és úgy toljuk a sütőbe. (Én légkeveréssel sütöttem kb.10-13 percet, így nem púposodik fel a tészta annyira. Most sem alkalmaztam vaksütést.) Az elősütött tésztánkba öntjük a tölteléket és maradék tésztából csíkokat vágva, rácsot formázunk a tetejére, majd megszórjuk a pirított mandulával. A tortánkat 150-160 fokon addig sütjük, míg át nem sül, ez, kb. 40 perc. (Tűpróbával ellenőrizzük.) Az ilyen lágy belsejű tésztáknál általában légkeverést használok, így jobba átsül a töltelék. Miután elkészült, kb. fél ótát pihentetjük a formában, majd kiszedjük, porcukorral megszórjuk és szeletelhetjük, ha nem tudjuk kivárni míg a torta teljesen kihűl:)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak tűnik,tojásos-gyümis töltelékkel nem ismertem: gyümölcsös is,krémes is ezek szerint a belseje .....

    VálaszTörlés
  2. Trinity! Igazából nem annyira krémes belülről, mert megsül a töltelék, de olyan puha lesz.A két linzeres réteg között, egy gyümölcsös, diós puha réteg. Meggyel különben még talán finomabb...lehet tepsiben is sütni és felkockázva szeletelni..

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails