2013. március 8.

Gesztenyés vagdalt zelleres-majonézes burgonyával


A vagdaltat előfőzött gesztenyével tettem kicsit változatosabbá, ünnepibbé. Zelleres-majonézes burgonyával tálaltam. Vasárnapi ebédként, vagy akár ünnepi lakomákra is elkészíthetjük. Hidegen és melegen egyaránt kínálhatjuk.
A recept a Kifőztük 2012. évi decemberi számában jelent meg.


Hozzávalók:

50 dkg darált sertéslapocka
20 dkg hámozott egész gesztenye
2 db szikkadt zsemle
1-2 tojás
2 evőkanál darált, sózott paprikakrém (elhagyható)
1 kis csokor petrezselyemzöld aprítva
3-4 gerezd zúzott fokhagyma
frissen őrölt bors
1 evőkanál zsír vagy vaj

a zelleres-majonézes burgonyához:

1 kg egész, főtt burgonya
1 nagyobb zellergumó (kb.: 30 dkg)
2 savanykás alma
1 dl majonéz
2-3 dl tejföl
1-2 teáskanál mustár
méz
frissen őrölt bor
frissen facsart citromlé
apróra vágott petrezselyemzöld
salátalevél



A hámozott gesztenyét enyhén sós vízben előfőzzük kb. 3-5 percig, és lecsöpögtetjük. A zsemlét langyos vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, a darált húshoz adjuk a többi hozzávalóval együtt, és jól elkeverjük. A húskeverék felét rúd formában zsírozott tepsibe fektetjük, rátesszük az előfőzött egész gesztenyét, majd a maradék hússal befedjük. Hosszúkás veknit formázunk belőle, amelyet átkenünk kevés zsírral. Kevés vizet öntünk mellé, lefedjük alufóliával és 180 fokra melegített sütőben 25 percig sütjük. Az alufóliát levéve, folytatjuk a sütést kb.25-35 percig, amíg a vagdalt el nem készül. Melegen és hidegen egyaránt kínálhatjuk.


A zelleres-majonézes burgonyához a megtisztított zellert 2-3 mm-es csíkokra vágjuk, enyhén sós, frissen facsart citromlével ízesített, forrásban lévő vízben, 2-3 percig főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük és leitatjuk róla a nedvességet. A meghámozott főtt burgonyát és almát hasonló csíkokra szeleteljük. Az almát meglocsoljuk frissen facsart citromlével. A majonézhez adjuk a mustárt, a mézet, a sót, a borsot, a tejfölt és a frissen facsart citromlevet. Jól elkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és ha szükséges még ízesítjük. Óvatosan beleforgatjuk az almát, a zellert és végül a burgonyát. Behűtjük, majd salátalevélen tálalva kínáljuk a gesztenyés vagdalt mellé.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails