2013. március 31.

Medvehagymás-sonkás zöldborsókrémleves


A medvehagyma azon túl, hogy igen egészséges, jól illik különféle ételekhez. Ezúttal zöldborsó-krémlevesbe került. Tálaláshoz a húsvéti sonkát is felhasználhatjuk.


Hozzávalók

25-30 dkg fagyasztott zöldborsó
2 közepes burgonya
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor medvehagyma
10-15 dkg főtt sonka
8 dkg vaj
2 csapott evőkanál liszt
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál cukor
frissen őrölt bors


A megtisztított hagymát, a fokhagymát és a burgonyát kockákra, a medvehagymát vékony csíkokra vágjuk. A vaj felét az olívaolajjal közepes lángon felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, kb. 1-2 evőkanálnyi medvehagymát, és üvegesre sütjük. Hozzákeverjük a zöldborsóst, a burgonyát, néhány percig pároljuk, meghintjük cukorral, sózzuk, borsozzuk és felöntjük kb. 1,5-2 liter vízzel. Közepes lángon, félig lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor simára turmixoljuk a levest. A főtt sonkát kisebb kockákra vágjuk, keveset félreteszünk a tálaláshoz, a többit a levesbe szórjuk. A sűrítéshez medvehagymás rántást készítünk. A maradék vajat közepes lángon felhevítjük, 3-4 evőkanál vágott medvehagymát megfonnyasztunk rajta, majd megszórjuk liszttel, kissé pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel és besűrítjük vele a levest. Melegen, sonkakockákkal, és a maradék csíkokra vágott medvehagymával tálaljuk.

Tipp: a leveshez adhatunk egy keveset a húsvéti sonka főzőlevéből is. Tálalhatjuk továbbá főtt tojással, grissinivel, pirított zsemlekockákkal, pirítóssal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails