2013. március 30.

Szezámmagos kalácskák


Egy újabb tipp a húsvéti kalácskészítésre. A tészta ugyan az, mint a mákkal szórt csavart kalácsnál. Ezúttal a tésztát úgy formázzuk mint a császárzsemlét. A pirított szezámmag igen jól illik ehhez a kalácshoz.

Hozzávalók 6 db kalácshoz:

30 dkg liszt és amennyit még felvesz a dagasztásnál
2 dkg élesztő
1 teáskanál sütőpor
1 dl langyos tej
1 dl joghurt
0,7 dl étolaj
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
1 nagyobb tojás
1 evőkanál pirított szezámmag


A langyos tejhez keverünk 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez adjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és jól elkeverjük. Az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal az olajjal majd a liszthez adjuk. A tojást felverjük, keveset félreteszünk a tészta kenéséhez, a többit a liszthez adjuk és bedagasztjuk a tésztát. (Szükség esetén adjunk hozzá lisztet.) Egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk és kb. 30 cm hosszú csíkokat sodrunk belőlük. A tésztacsíkokra egyenként kötünk egy csomót úgy hogy maradjon egy kisebb lyuk. A felülre eső tésztavéget alulról, az alulra eső tésztavéget felülről átdugjuk a lyukon, a majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kalácskákat, és 20 percig kelesztjük. A maradék felvert tojással megkenjük a tésztát, megszórjuk pirított szezámmaggal, és 180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails