2011. augusztus 31.
Gyömbéres csirke körtével
2011. augusztus 30.
Kelt tésztás szilvás szelet
A recept a Kifőztük 2011. évi augusztusi számában jelent meg.
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 3 dkg élesztő, 1 tojás, 1 nagy evőkanál zsír, 4 evőkanál cukor, 1/2 citrom reszelt héja , csipet só; a tésztára: 60 dkg magozott szilva , 1-2 teáskanál őrölt fahéj, 6 evőkanál kristálycukor, 4 evőkanál szeletelt mandula; a szóráshoz: porcukor
Vékonyan kizsírozunk egy 28 x 36 cm-es tepsit. Átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd a tepsibe nyomkodjuk. A magozott szilvát összeforgatjuk a cukorral kevert fahéjjal, és a tésztára szórjuk. További 20 percen át kelesztjük, majd meghintjük szeletelt mandulával és kristálycukorral.
180 fokra melegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.
Langyosan, nagyobb szeletekre vágva, porcukorral szórva kínáljuk.
2011. augusztus 28.
Köfte
A recept a Kifőztük 2011. évi augusztusi számában jelent meg.
zsír.
Késes aprítóval finomra vágjuk a tisztított, nagyobb darabokra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, a kakukkfüvet, a sót, a borsot, és addig keverjük, míg krémes masszát nem kapunk. Vékonyan kizsírozzuk a sütőtálat, és egyenletesen belenyomkodjuk a húst.
Fölszeleteljük a cukkinit, a paradicsomot, a hagymát, és az egészet a húsra szórjuk. Enyhén sózzuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. 190 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. Szeletelve, melegen, langyosan és hidegen egyaránt fogyasztható. Joghurttal, fehér kenyérrel, friss salátával kínáljuk.
2011. augusztus 24.
Változatok sárgadinnyelevesre
Az alábbi receptek a Kifőztük 2011. évi 8. számában jelentek meg.
A fűszeres sárgadinnyeleveshez hosszában félbevágjuk a dinnyét, eltávolítjuk a magját, héjastól fölszeleteljük. Levágjuk a héjról a dinnyehúst, és felkockázzuk. Fazékba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a hosszában félbevágott vaníliarudat a kikapart magjával együtt, valamint a felkarikázott citromot, és az egészet elkeverjük. 5-6 perc párolás után felöntjük vízzel, majd 20 percig főzzük. Hűtve fogyasztjuk.
Tipp: tetszés szerint ízesíthető kardamommal, csillagánizzsal, szegfűszeggel. A hozzáadott cukor mennyisége a dinnye édességétől függően változhat.
A mentás-joghurtos sárgadinnyeleveshez turmixoljuk a hideg fűszeres sárgadinnyelevest. Beletesszük a joghurtot, a mentaleveleket, a mézet, és ismét addig turmixoljuk, amíg krémes állagú levest nem kapunk. Hűtve kínáljuk.
Tipp: mentalevéllel, jégkockával tálalhatjuk.
A tejszínes sárgadinnyeleveshez a fűszeres sárgadinnyelevesből a főzés utolsó perceiben kiveszünk 4-5 evőkanálnyi dinnyekockát. 2-3 evőkanál vízzel elkeverjük a keményítőt, hozzáadjuk a tejszínt, és a leveshez öntjük. Miután a leves besűrűsödött, levesszük a tűzről, kihűtjük, majd turmixoljuk.
Jól behűtve, sárgadinnyekockával és pirított mandulaforgáccsal kínáljuk.
Lencsesaláta zöldpaprikával
Átválogatjuk, megmossuk a lencsét, majd beáztatjuk 30-40 percig. (Az áztatás a főzés idejét rövidíti, de el is hagyható.)Kisebb fazékban feltesszük főni, hozzáadjuk a babérlevelet, a felszeletelt fokhagymát, és sóval, borssal ízesítjük. Addig főzzük, amíg a lencse meg nem puhul. Lecsöpögtetjük róla a maradék levet. A salátalé hozzávalóit összekeverjük (természetesen ízlés szerint módosítható az összetétel) és ráöntjük a lecsepegtetett lencsét. A paprikákat kisebb kockákra vágjuk és a salátához keverjük. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. Hűtőben tárolva több napig eltartható.
2011. augusztus 23.
Szilvás parfé
Hozzávalók: 50 dkg szilva, 15-20 dkg cukor, 1 teáskanál fahéj, 1/2 rúd vanília, 2 tojás, 2 dl tej, 4 dl tejszín
Kimagozzuk a szilvát, egy maréknyit kiveszünk belőle, a többit fazékba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a vanília kikapart magját, és 15-20 percig főzzük. Ezt követően turmixoljuk, majd kihűtjük. Vízgőz felett krémet főzünk a tojások sárgájából meg a tejből, és ezt is kihűtjük. Külön-külön habbá verjük a tejszínt és a tojásfehérjét. A szilvához adjuk a tejes krémet, majd beleforgatjuk mindkét habot.
Három réteg fóliával bélelünk egy 12 x 8 x 25 cm-es szögletes püspökkenyérformát, és félig megtöltjük a habos keverékkel. Rászórjuk a fél szilvaszemeket, majd befedjük a maradék krémmel. Körbetekerjük a formát fóliával, és legalább egy éjszakán át fagyasztjuk.
A fagyott parfét kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a fóliát, és 2 cm-es szeletekre vágva kínáljuk.
2011. augusztus 6.
Kifőztük! 2011. év 8.szám
Most is készültünk egy kis meglepetéssel, vidám, befőzős címkéket tölthetnek le regisztrált olvasóink.
Aki még nem olvasta legújabb számunkat, a Kifőztük oldaláról letöltheti ingyenesen.