2011. augusztus 28.

Köfte

A köfte (kafta) a törökök kedvelt vagdalt húsos étele. Formáját és ízesítését tekintve számtalan változata létezik. Alapanyaga jellemzően bárány- vagy marhahús, amelyet szinte krémes állagúra darálnak vagy aprítanak. Fűszerezése – a són és a borson kívül – egyéni ízléstől függően változtatható: adható hozzá kömény, pirospaprika, kakukkfű stb. Gyakran készítik bulgurral, rizzsel keverve. Süthető sütőben, grillen, nyárson, sütőtálban, tepsiben; pogácsának vagy hosszúkás rúdba formázva stb. Ezúttal sütőtálban, cukkinivel és a számunkra könnyebben elérhető darált sertéshúsból készítettem.

A recept a Kifőztük 2011. évi augusztusi számában jelent meg.

Hozzávalók 1 kg darált sertéshús, 2 db közepes hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor friss vagy 1 evőkanál szárított kakukkfű, só, frissen őrölt bors; a tetejére: 1 db közepes hagyma , 1 db kisebb cukkini , 2 db közepes, érett paradicsom, 1 evőkanál olívaolaj, só; a sütőtál kenéséhez:

zsír.


Késes aprítóval finomra vágjuk a tisztított, nagyobb darabokra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a darált húst, a kakukkfüvet, a sót, a borsot, és addig keverjük, míg krémes masszát nem kapunk. Vékonyan kizsírozzuk a sütőtálat, és egyenletesen belenyomkodjuk a húst.

Fölszeleteljük a cukkinit, a paradicsomot, a hagymát, és az egészet a húsra szórjuk. Enyhén sózzuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. 190 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. Szeletelve, melegen, langyosan és hidegen egyaránt fogyasztható. Joghurttal, fehér kenyérrel, friss salátával kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails